Formand for Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse, Ulrik Lunden, mener, at landbruget igen bliver beskyldt for fundet af sprøjtemidler, som ikke har noget med dem at gøre.

Uacceptabelt og bekymrende. Så klart udtaler formanden for Bæredygtigt Grundvand, Ulrik Lunden, sig i anledning af ministerens udtalelse til dagspressen om rapporten, der beskriver, hvilke sprøjtemidler, der er fundet i det danske grundvand. Rapporten giver, ifølge foreningen, ikke belæg for at hænge landbruget ud som erhverv, skriver Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse i en pressemeddelelse. Tværtimod viser rapporten, at det danske godkendelsessystem virker. Der er ikke fundet én eneste prøve over grænseværdien af de stoffer, som i dag bruges af danske landmænd til at producere fødevarer i Danmark, fastslår han. Rapporten cementerer derfor, at grundvandet ikke belastes med midler, som lovligt bruges af dygtige landmænd. Derfor er det simpelthen urimeligt at blive hængt ud som erhverv. Det er følgende ministerudtalelse, som er faldet formanden for brystet: - Det er helt uacceptabelt, at ulovlig brug af sprøjtemidler i landbruget har ført til forurening af vores grundvand. I øvrigt hvorfor måler man kun for pesticider i grundvandet og ikke alle de andre stoffer?

Det ministeren taler om er, at der er fundet ulovlige stoffer i grundvandet i meget, meget få prøver. Den forurening er for det første meget gammel, og selvom det er rigtigt, at den kan være kommet fra enkeltlandmænd, kan den altså også være kommet fra andre erhverv eller private. Rapporten er tavs herom. Landbruget har tit fået skyld på avisernes forside for at forurene, hvor dementiet senere er kommet langt omme i avisen. Det er uacceptabelt, at erhvervet reguleres af en minister, som vil afsige dom over et helt erhverv uden at have sit grundlag fastslået.

- Som dansker er jeg lige så træt af at høre om ulovlige stoffer i grundvandet, men før man afsiger dommen, skal tingene være undersøgt. Jeg frygter på vore medlemmers vegne at ministerens udtalelser med en halv vind får det politiske system til at gå i selvsving og embedsapparatet til at haste med voldsomme sanktioner overfor hele erhvervet. Det kan ikke være rigtigt, at vi på den måde skal være jaget vildt. Vi har også krav på retsbeskyttelse, slutter formanden.