Fra 14. december 2019 gælder nye og strammere regler for indførsel af planter og planteprodukter fra lande uden for EU. Det skriver transportfirmaet GLS i en pressemeddelelse.

For at sikre mod uønskede planteskadegørere til Danmark og EU, er det fra den 14. december 2019 påkrævet, at planter, frø, frugt og andre planteprodukter fra lande uden for EU skal følges af et plantesundhedscertifikat. Reglerne er også gældende for mindre mængder af planter og planteprodukter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Frugter af ananas, kokosnød, banan, durian og daddel kan frit indføres og er dermed de eneste undtagelser fra disse regler.

De nye regler skyldes en ny EU-forordning, kaldet Plantesundhedsforordningen, hvis formål er at beskytte vores natur- og kulturlandskab samt planteproduktion mod alvorlige sygdomme og skadedyr, som kan følge med under transport af planteprodukter.

Modtager du planter til plantning fra lande uden for EU, herunder visse typer af frø til udsæd, skal du sikre, at disse følges af et plantesundhedscertifikat og anmeldes til import. Landbrugsstyrelsen vil herefter importkontrollere varen. Vær opmærksom på, at importkontrollen er forbundet med udgifter.

Plantecertifikater

Er der tale om en mindre mængde af planter til plantning (maks. to kilo), fra lande uden for EU, sendt til en privatperson, og som ikke efterfølgende skal handles, skal disse blot følges af et plantesundhedscertifikat, men ikke anmeldes til importkontrol.

Frugter, grøntsager, afskårne blomster eller andre levende plantedele, der ikke er bestemt til plantning (fra lande uden for EU), skal ikke anmeldes til import, men der vil stadig være krav om plantesundhedscertifikat. Det samme gælder, hvis du som privatperson modtager mindre mængder planter og planteprodukter, der ikke efterfølgende handles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye regler indebærer desuden, at flere typer af planter til plantning bliver omfattet af forbud mod import.

I Importvejledningen, som du kan læse her, kan du læse mere om importforbudte planter, og du kan læse mere om de specifikke regler på Landbrugsstyrelsens hjemmeside her.