Gåseplaget nordjyde afprøver nyt våben i kampen mod de sultne fugle.

BirdAlert er navnet på en ny type fugleforskrækker. Steen Christensen er en af de første til at afprøve apparatet, og han ønsker inderligt, at det skal lykkes.

Til TV2 Nord siger han, at gæssene på hans marker omkring Farstrup i Nordjylland årligt æder afgrøder til en værdi af omkring 100.000 kroner.

Til tv-stationen fortæller han videre, at flere midler har været taget i brug. Han har prøvet at skræmme gæssene væk ved at køre derud med ATV'en, og hunden har også været sat på opgaven, men intet virker i længden.

rich-media-1
BirdAlert benytter gæssenes egne advarselsskrig, når fuglene kommer ind i det område, man vil beskytte. Pressefoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor forsøger han sig nu med en såkaldt BirdAlert, der forhandles af virksomheden WildDetect. Det er en kompakt, gul enhed, der stilles op cirka 250 meter fra, hvor fuglene slår sig ned på marken. Apparatet kan tilsluttes solpaneler og højttalere.

Når BirdAlert registrerer fugle inden for en afstand af cirka 250 meter, udsender apparatet det samme advarselsskrig, som gæssene selv afgiver, når der er fare på færde. Skulle dette ikke være nok, kan apparatet også affyre en gaskanon, der lyder som et haglgevær.

Manden bag BirdAlert, René Hvid, hævder, at apparatet virker bedre end andre kendte metoder, fordi det kun siger noget, når fuglene kommer ind i det område, man vil beskytte. Det siger altså ikke noget med faste mellemrum, hvilket fuglene ellers ville kunne vænne sig til.