Til trods for spredte regnbyger, så var der mødt knap 200 interesserede frøavlere op til VKST's fokus-dag på frøavl, som var en kombination af fremvisning af afpudsere og markvandring på Espe Gods på Vestsjælland.

I alt kørte der 10 afpudsere fordelt på fem rotorklippere, fire snagleklippere og én disc skårlægger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnvejret satte desværre sit præg på afpudsningen, hvor både maskinkonsulent, Christian Rabølle fra VKST samt frøavlskonsulent Kristian Juranich fra DLF bemærkede, at de mest optimale forhold at sammenligne afpudserne på, ville have været i tørt vejr. Men omvendte kunne afpudserne under disse forhold vise, hvad de egentligt kan i fugtigt og ikke helt optimalt vejrforhold.

rich-media-2
Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen fra VKST er godt tilfreds med fremmødet og glade for, at så mange frøavlere er kommet for at se på et fokus område i frøavl, som skal have meget mere fokus

- Generelt kan man sige, at der er stor kapacitet i rotorklipperne, mens slagleklipperne gør arbejdet bedre i dybden, påpeger Kristian Juranich efter de 10 maskiners gennemgang.

Typisk slås frøgræsmarken tre gange efter høst, og den første gang ønsker man som regel en grundig slåning i dybden, for at lukke så meget sollys ned til frøene.

- Her kan man udenmærket benytte sig af eksempelvis en maskinstation, som kan komme med en disc slåmaskine, som også bruges til slætgræs. Kapaciteten er høj, og resultatet ganske fornuftigt, fortalte Christian Rabølle og påpeger en hektar-pris på 120 til 150 kroner.

- Fordelen ved at overlade denne operation til maskinstationen er også, at det skal foregå midt i høsten, eller det tidlige efterår, hvor der er travlt nok med alt andet på bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
En slagleklipper i et triplesæt er meget interessant på grund af den store kapacitet, som udenmærket kan passe ind, hvor flere frøavlere går sammen om sådan en maskine.

Arbejd sammen om maskinen

Når det efterfølgende slåninger af frøgræs-marken skal foretages hen over efteråret, er det vigtigt med en god kapacitet.

- Hvis jeg kommer ud til en avler sidst i oktober og kan konstatere, at frøet skal slås én gang mere inden vinter, så kan de se helt forkert ud i hovedet, hvis de har en tre meter afpudser og dermed tager én hektar i timen, fortæller Kristian Juranich

- Det kan jo være en hel arbejdsuge der pludselig skal gå med afpudsning af et areal, som de troede de var færdige med inden vinter.

rich-media-5
En ordentligt afpudsning er ligeså vigtigt, som et ordentligt såbed til vinterhveden. Derfor dur det ikke at have en afpudsede, som ikke er up-to-date.

Men Kristian Juranich fremhæver vigtigheden af en ordentlig afpudsning:

- Det er mindst lige så vigtigt som et godt såbed til vinterhveden. Det er alfa og omega, at frøgræsmarken afpudses korrekt inden vinter for at opnå det bedste resultat til høsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opfordrer han frøavlerne til at gå sammen om investering i noget ordentligt maskineri til at slå frøgræsmarkerne af med.

- De slagleklipper vi ser, som kan leveres i triplesæt er alletiders til at dække flere avlers behov. Kapaciteten er stor, og vi slipper for de mange overkørsler, som kan give unødige spor i marken. Slagleklipperen har også den fordel, at den både kan gå dybt og samtidigt sørge for en total knusning af materialet.

Det blev desuden også påpeget på dagen, at en afpudser til frø ikke skal fungere som en afpudser til brakmark. Der kører desværre for mange afpudsere rundt i det danske land, som har for slidte knive eller slagler til at lave en tilfredsstillende stykke arbejde i frøgræsmarken.

rich-media-7
At få noget bredde på en afpudser er ikke kun godt i forhold til kapacitet, men jo færre overkørsler i et vådt efterår - jo bedre.