Mange medier taler om pløjefri dyrkning, og flere og flere landmænd går over til den nye metode, der efter nogens mening giver en bedre jordbund, skriver Regions Pløjestævne i en pressemeddelelse. Måske bliver der på den baggrund slet ikke brug for pløjning og pløjekonkurrencer i fremtiden? Måske bliver pløjning med tiden en historisk disciplin på linje med at hakke roer?

Men ved efterårets Regionspløjestævne på markerne ved Niels og Kim Balle på Kokgården på Rønbækvej 37 ved Søften/Hinnerup skal der stadig pløjes efter alle kunstens regler, når de omkring 20 veterantraktorer fra CB Veteraner og 10 nyere traktorer fra LandboUngdom i hver deres gruppe konkurrerer om at trække de mest lige furer i efterårsmulden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterårsvejret har hidtil været lidt blandet, men høsten er kommet godt i hus de fleste steder, og nu er der endelig tid til, at man kan sætte hinanden stævne og dyste venskabeligt i pløjningens ædle kunst. Pløjerne er som tidligere år godt forberedte, de har øvet sig, og ploven er indstillet, pudset og poleret hjemmefra, ligesom målepinden er klar, når der skal duelleres på en- eller to-furede plove, og de nyere traktorer dyster på standard- og vendeplove. Blandt veterantraktorerne kan man i år blandt andet møde den danske Bukh, forskellige udgaver af Volvo BM, Ferguson, Fordson, John Deere og mange flere, skriver Regions Pløjestævnet i pressemeddelelsen.

Da den klassiske pløjekunst endnu ikke er forældet af nye dyrkningsformer, og nok heller ikke bliver det foreløbigt, vil CB Veteranerne gerne slå et slag for at få lidt nyt blod med - gerne både ungt og lidt ældre, og både til veterantraktorerne og LandboUngdom. Har man blot den mindste lyst, men ingen erfaring med at pløje, er der god hjælp at hente hos de erfarne, der gerne lærer fra sig.

Deltagere og andre gæster vil opleve rigtig efterårshygge på marken iblandet et stænk af alvor og koncentration, for det er stadig en ære at komme på sejrspodiet for at have trukket den mest lige fure. Det er stadig en kamp, der udkæmpes indbyrdes mellem traktorførerne med traktoren, målepinden og ploven som våben.

Det kan man alt sammen opleve søndag den 13. oktober på Rønbækvej 37, Hinnerup, hvor der startes med såkaldt flækning kl. 10.40 og sluttes med præmieoverrækkelse 16.00.

Og hvor der er rigtige mennesker bag rattet på traktorerne, er der naturligvis også en såkaldt plovkro på Kokgården, hvor der sælges øl, vand, kaffe med kage og de uundværlige pølser.