Selvom det er 500 år siden de første nederlandske gartnere blev inviteret til at dyrke Amager af Christian II, er der stadig nogle få tilbage på øen, hvor lufthavn, Ørestad og villakvarterer dominerer.

Dirch Jansen Schmidt er 16. generation af de første hollændere, der kom til Danmark. Fra barnsben har han haft traditionerne med sig, og han begyndte sit selvstændige virke som gartner i slutningen af 70'erne og går dermed i sine hollandske forfædres fodspor. Dengang han begyndte sin dyrkning for over 40 år siden, var der fuld fart på grønsagsproduktionen på Amager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kørte mellem fem og ti paller grønsager til grønttorvet tre gange om ugen alt afhængig af vejret og årstiden, siger han.

Droslet ned

I dag har han og konen droslet ned og nu leverer de hovedsagligt hø til hestebesætninger og har desuden nogle få heste i pension. Gennem årerne har han fulgt med på efterspørgslen af forskellige produkter, alt efter om der var nye tendenser.

I begyndelsen af 80'erne blev det moderne at dyrke kinakål, og det tog Dirch Jansen Schmidt også til sig. Han har gennem årerne dyrket næsten al slags kål på sine marker, og selvfølgelig også mange typer salat. Som tiden gik blev konkurrencen hårdere og hårdere. Blandt andet kom der billige produkter fra Østeuropa, som var svære at konkurrere med i forhold til pris.

Først med løg

Han var tidlig til at finde ud af, at der kunne være et marked for forårsløg. Danskerne kendte i midten af 80'erne ikke til forårsløget, men der blev et voksende marked for dem, og der gik ikke længe, før han udvidede sin produktion.

- I begyndelsen dyrkede jeg otte rækker forårsløg og 100 rækker rosenkål. Året efter var det omvendt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Unikt retssystem

Udover at dyrke jorden er Dirch Jansen Schmidt engageret i arbejdet ved Amager Museum, og derfor kender han også til den historiske baggrund for hollændernes historie på øen. Retssystemet var fra begyndelsen helt særligt. Frem til 1817 fungerede systemet, hvor hollænderne fik lov til at "leve og dømme sig selv efter hollandsk ret".

- En af de store forskelle i det hollandske system var arveretten. Ifølge dansk lov blev mænd tildelt to dele og kvinder en del af en arv, men arveretten var ligeligt fordelt i det hollandske system, siger Dirch Jansen Schmidt.