Verdensnaturfonden WWF samler i Warszawa de nationale prismodtagere fra landene, der har afvanding til Østersøen, og en jury kårer den samlede vinder af "Baltic Sea Farmer of The Year Award 2019". Prisen går til en landmand, der gør en særlig indsats for bæredygtighed og miljø.

Kristian og Maria Lundgaard-Karlshøj driver sammen med medarbejderne i alt 700 hektar med hestebønner, korn, raps, frøgræs og kløvergræs. Der til kommer produktion af 500.000 konventionelle kyllinger og cirka 200 velfærdsgrise årligt. De kaldes Ausumgaardgrise og er godkendt af dyrenes beskyttelse, skriver L&F i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kristian Lundgaard-Karlshøj glæder sig på hele Ausumgårds vegne over nomineringen.

- Vi er stolte og lidt overvældede over at være dansk vinder. Det styrker troen hos os og medarbejderne på, at vi er på rette spor med vores måde at arbejde på og de ting, som vi har sat i gang, siger han.

Mange initiativer

Blandt initiativerne er etablering af eget biogasanlæg, anlæg af vindmøller, etablering af minivådområde, og så er Ausumgård partner i et projekt om at etablere et storskalaanlæg til udvinding af protein fra økologisk græs. Det skal øge arealet af græs i sædskiftet og samtidig producere et mere bæredygtigt protein end andre alternativer såsom soja, skriver L&F.

Ausumgård er også med i et andet projekt fra Teknologisk Institut om at producere melorme som proteinkilde både til fødevarer og som foder til husdyr. Produktion af protein i melorme kan til dels erstatte protein dyrket på markerne og dermed forhindre tab af næringsstoffer fra marken.

En stærk ambassadør

Kåringen som dansk vinder er sket af en jury, som blandt andet har haft Troels Toft, sektordirektør for planter i Seges, som medlem. Han kalder Ausumgård som et skoleeksempel på en bedrift, hvor bæredygtighed på alle niveauer tænkes ind i produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kristian Lundgaard-Karlshøj tænker hele tiden i gode, bæredygtige løsninger, som samtidig er økonomisk holdbare, hvad enten det handler om miljø, klima, energi, selvforsyning eller dyrevelfærd. Og han får dem ført ud i livet med succes, siger Troels Toft, som også fremhæver, at Ausumgård og dens ejer som et forbillede for andre.