Claus Fink Jørgensen nåede lige at få høstet rugen, inden regnen satte ind, og dermed var det ikke muligt at bjerge halmen. Til gengæld skal han ud og købe halm fra naboerne for at have nok til vinteren.

- Det er ren Gøg og Gokke, siger Claus Fink Jørgensen. Alternativet havde været at få lov til at udskyde etableringen af efterafgrøder. Men det koster ifølge nye regler dyrt i kvælstofkvoter, reduktionen kan være på helt op til 72 kg N pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Claus Fink Jørgensen handler det om, at ordningen slet ikke er fleksibel, fordi man generelt i Danmark de fleste år ikke kan nå at at så efterafgrøder inden 20. august. Han oplever hvert år, at den 20. august i praksis er for tidligt.

Ikke hensyn til vejrliget

- Jeg er glad for efterafgrøder, som samler kvælstof op og er gode i jagtsæsonen. Men det er urimeligt, at reglerne overhovedet ikke tager hensyn til vejrliget, og at jeg måtte i gang med at snitte halmen - for derefter at købe halm for at leve op til lovgivningen. Disse regler er overhovedet ikke fleksible og hindrer os i at dyrke markerne på den bedste måde fagligt set. Det er ikke til gavn hverken for miljøet eller klimaet, siger Claus Fink Jørgensen.

Dyrt i kvælstofkvote

Claus Fink Jørgensen er medlem af LandboSyds bestyrelse, og i planteavlsafdelingen ryster chefrådgiver Helge Lorenzen på hovedet over ændringen af bekendtgørelse:

- Landbrugsstyrelsen skriver, at landmændene får mere fleksibilitet i forhold til at så efterafgrøder, men realiteten er, at der er mange flere datoer at tage hensyn til, siger Helge Lorenzen.

Han henviser til, at afgrøder, der har frist for såning 20. august, kan udsås indtil 7. september. I givet fald skal det anmeldes senest 10. september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Yderligere kommer, at der bliver trukket i kvælstofkvoten. Hvor meget afhænger af, hvornår eftergrøderne bliver sået. Tidligere fik hele erhvervet en udsættelse af fristen, hvis vejret ikke artede sig, og det kostede ikke i kvælstofkvoten. Så den såkaldte fleksibilitet er dyrt betalt, siger Helge Lorenzen. LandboSyd.

I Perbøl er Claus Fink Jørgensen nu i gang med at skaffe halm til de 150 SDM-malkekøer samt kvier. Til gården hører 150 hektar med majs, græs og korn, samt et areal med kartofler, som er lejet ud. Claus Fink Jørgensen har maskinstation til at udføre markarbejdet.