Baseret på 10 års forskning er BiomassProtein klar til at trække protein ud af verdens græsmarker og på den måde producere 100 procent bæredygtigt dyrefoder og inden længe også menneskeføde.

Virksomheden BiomassProtein er klar med en kommerciel løsning, der har potentialet til at revolutionere hele landbrugsbranchen. Ved at trække planteprotein ud af kløvergræs kan virksomheden slå tre fluer med ét smæk og både producere foder til køer, naturlig gødning til markerne og næringsrig foder til svin og høns. Alt sammen 100 procent bæredygtigt, giftfrit og CO2-venligt, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

- Ole Rom Andersen, CEO hos BiomassProtein, fortæller:

- Græs har potentialet til at afgive en masse næring, men først når det er blevet bearbejdet med nogle særlige processer. Det er det, vi nu er klar til at kommercialisere og sætte i storskala-produktion på en ny fabrik på GreenLab Skive. Kort fortalt starter vi med at putte det høstede græs i en skruepresse. Det får græsset til at afgive en proteinrig grønsaft. Det komprimerede græs sender vi tilbage til køerne som foder, og det har faktisk vist sig at denne type foder kan øge deres mælkeproduktion med 5-10 procent. Den grønsaft, der er kommet ud af græsset, tilsætter vi mælkesyrebakterier, og derefter udskilles proteinerne. Resultatet er en proteinpasta, der bruges som foder til en-mavede dyr det vil sige svin, fisk og høns. Og den overskydende saft bruger vi som en effektiv gødning på markerne, siger Ole Rom Andersen.

Reducere brugen af soja

Metoden betyder, at BiomassProtein både kan lave bedre foder til køerne, skabe ren og grøn gødning til markerne og ikke mindst reducere brugen af sojabaseret foder til svin, fisk og høns.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Sojaproduktion er en stor klimasynder, og der er store perspektiver i at skabe et alternativ til netop det. Inden for et til to år forventer vi også at kunne lave menneskeføde ud af proteinmassen, og så har vi for alvor skabt en forandring, der kan mærkes. Både i CO2-regnskabet, og når der skal produceres mad til jordens voksende befolkning,siger Ole Rom Andersen.

Det første planteprotein til fødevarer forventes at blive solgt i 2021. BiomassProteins første fabrik etableres i GreenLab Skive ? en grøn virksomhedspark, hvor virksomhederne indgår i et såkaldt symbiosenet, der sørger for, at de udnytter hinandens overskydende ressourcer maksimalt. BiomassProtein kan komme til at forsyne GreenLabs biogasanlæg med deres restgræs.