Hos Holmager Økologi har man høstet en fjedredel, og indtil videre er det en yderst positiv oplevelse at komme i marken, selvom man kunne ønske sig en mere stabil vejr-udsigt.

Torben Bækdal Galsgaard ejer Holmager Økologi sammen med hustruen Lene Fløe Møller, og sidder lige nu går meste af tiden for Torben på den ene af bedriftens to New Holland-mejetærskere, og er i gang med høsten af de i alt 1.900 hektar plantavl, inklusiv grovfoder, med primært vårbyg, rug, havre og en smule frøgræs.

rich-media-1
Udsigten fra førersædet på den ene mejetærsker tirsdag aften: flot opretstående rug med rigtig gode udbytter. Foto: Torben Bækdal Galsgaard.

Der er såmænd ingen grund til at gå i panik endnu - for tidspunktet er jo ikke sent for høsten. Det er mere det faktum, at vi skal stjæle os til høsten mellem bygerne allerede her først på høsten, som jeg tror der går mange på.

- Torben Bækdal Galsgaard, Holmager Økologi.

Fra førersædet på den store New Holland CR-mejetærskere konstaterer han udbytter med en stor pil op rent udbyttemæssigt, mens tørre omkostningerne bliver en smule større end normalt:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det ser virkelig fornuftig ud. Udbytterne ligger noget over middel, så det er en sand fornøjelse at sidde her på mejetærskeren lige nu, fortæller Torben Bækdal Galsgaard, tirsdag aften ved en 20 tiden, hvor de to maskiner har gang i en rugmark, som til tider giver over otte ton pr. hektar, mens markniveau udbyttet ligger på 6,8 ton

- Vi har set udbyttemåleren snige sig over 10 ton pr. hektar i år - det har vi aldrig oplevet før, fortæller Torben, som fortæller om en flot rug:

- Rugen er virkelig flot i toppen - helt ren. Straks er det værre i bunden, hvor den er godt grøn, men afgrøden står stadig ganske flot op.

rich-media-2
Høsttidspunktet nu er ikke sent, men Torben mener, at grunden til, at mange allerede nu er stresset over høsten er, at man allerede her først på sæsonen skal stjæle sig til høsttimerne. Foto: Torben Bækdal Galsgaard.

Stjæler sig til høsten

Indtil videre har man høstet cirka 15 procent af det samlet areal hos Holmager Økologi, og specielt rugen står netop nu for tur:

- Vi har høstet 100 hektar ud af 325 hektar rug, og det er oppe over med rugen netop nu, fortæller Torben, som gerne skulle have høstet så meget rug som muligt inden mere regn ødelægger chancerne for at det kan bruges til brødrug.

Ligesom så mange andre i øjeblikket, så stjæler Torben sig også til høst mellem bygerne.

- Der er såmænd ingen grund til at gå i panik endnu - for tidspunktet er jo ikke sent for høsten. Det er mere det faktum, at vi skal stjæle os til høsten mellem bygerne allerede her først på høsten, som jeg tror der går mange på. Men mon ikke vi når det hele, lyder det fra vestjyden, som blandt andet kunne glæde sig over en hæderlig høstdag tirsdag.

- I går kørte vi rundt og forsøgte os lidt her og der, og endte med at høste 30 hektar vådt korn sammenlagt med begge maskiner. Det bliver man frustrerede af ? så er det straks noget andet i dag, hvor det bare kører derud af.

Han fortæller også, at det ikke er alt kornet som er moden endnu. Specielt havren og sent sået byg er ikke klar til mejetærskeren endnu.

rich-media-3
Holmager Økologi plejer at skårlægge store arealer af det økologiske korn - men indtil videre i år, har det ikke været aktuelt. Både på grund af vejret, men modenheden er også mere ensartet i år.