Hvert år sker der alvorlige arbejdsulykker, og nogle gange også dødsulykker, når høsten kører på højtryk. Det skyldes blandt andet de store maskiner, og at alle i landbruget har travlt. Så er der en tendens til, at landmanden og medarbejderne tager flere risici.

Nu er det igen blevet høstsæson, og det betyder desværre også en øget risiko for alvorlige arbejdsulykker, advarer Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selvom der ofte er tale om uheldige omstændigheder ved de enkelte ulykker, kan Arbejdstilsynet generelt se et mønster i de ulykker, der bliver anmeldt.

- Ulykkerne sker ofte ved udbedring af fejl på høstmaskiner, når motoren er i gang, eller når sikkerhedsanordningerne er sat ud af kraft. Det kan fx være koblingen i en halmpresser, der skal strammes, eller der skal fjernes noget affald ved en halmsnitter, fortæller Henrik Nielsen, tilsynsførende i Arbejdstilsynet.

Men ulykkerne kan undgås. Blandt andet ved at sikre, at alle maskiner er efterset og vedligeholdt, inden den travle høsttid går i gang. Er alle skærme over faresteder på plads? Er afskærmningen på PTO akslen gået i stykker, eller er kæden knækket? Så er det vigtigt, at få det repareret, før man går i gang med arbejdet.

- Af og til vil der alligevel opstå nedbrud ude på marken. Et nedbrud kan på grund af tidspresset med høsten medføre risikovillige reparationer for at komme videre. Men prisen er høj, så vi vil stærkt opfordre landmænd og andre, der arbejder med høsten til at sikre, at motoren er standset og efterløbet er stoppet helt, inden de foretager vedligeholdelse og fejlretning, siger Henrik Nielsen.

Sådan undgår man ulykker i høsten:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinerne skal være efterset og vedligeholdt.

- De ansatte skal vide, hvordan de udbedrer fejl. For eksempel skal maskinerne slukkes, når der skal udbedres en fejl.

- Den generelle planlægning skal være plads: Hvem gør hvad og hvornår.

Temaside om arbejdsulykker.