IT-problemeerne skaber store frustrationer hos Landbrug & Fødevarer.

Økologiske landmænd kan fortsat ikke søge om omlægningstillæg til Økologisk Arealtilskud, fordi der fortsat er problemer med Landbrugsstyrelsens IT-systemer. Mange ansøgere om økologi- eller plejegræstilsagn har slet ikke adgang til systemet endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skaber store frustrationer hos Hans Erik Jørgensen, der er formand for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer:

- Det er på ingen måde tilfredsstillende, at de har igangsat et ansøgningssystem, der efter 2,5 uger i drift stadig ikke fungerer. Der er fortsat en lang række ansøgere, der ikke kan søge i det nye system, siger han.

L&F presser på for løsning

Allerede i midten af juni henvendte Landbrug & Fødevarers områdedirektør for Bæredygtighed, Miljø & EU, Niels Peter Nørring, sig til Landbrugsstyrelsen for at få afklaring på, hvordan styrelsen ville håndtere de udfordringer, som det nye IT-system medfører.

- Jeg har fået et svar fra Landbrugsstyrelsen, der selvfølgelig beklager de problemer, deres ufærdige IT-systemer medfører for de landmænd, der lige nu er ved at søge om enten Økologisk Arealtilskud eller tilskud til Pleje af græs- og naturarealer. Jeg har noteret mig, at styrelsen arbejder på at få klaret de store udfordringer med det nye ansøgningssystem, men jeg kan konstatere, at det ? trods flere IT-opdateringer ? fortsat ikke er muligt at søge om omlægningstillæg til Økologisk Arealtilskud, hvilket naturligvis er helt uacceptabelt, siger Niels Peter Nørring.

Behov for en plan

Landbrug & Fødevarer har derfor bedt Landbrugsstyrelsen om klart at melde en plan ud for, hvordan det sikres, at der ikke er nogen ansøgere, der kommer i klemme i forhold til tilskudsansøgning som følge af IT-problemerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har også behov for en garanti for, at ingen ansøgere får senere udbetalinger af tilskuddene på grund af det ukomplette ansøgningssystem, siger Hans Erik Jørgensen.

Landbrug & Fødevarer har bakket om indførelsen af det nye ansøgningsskema, netop med henvisning til, at det skulle sikre hurtigere udbetalinger af økologisk arealtilskud og tilskud til pleje af græs- og naturarealer.

- Både ansøgere og konsulenter står i en uholdbar situation. En situation, der kun bliver forstærket af, at en stor del af ansøgningsperioden ligger i sommerferieperioden. Landbrug & Fødevarer vil derfor anmode styrelsen om, at ansøgningsfristen bliver udskudt, så ansøgere og konsulenter har mulighed for at disponere bedst muligt over deres tid, siger Niels Peter Nørring.