Jyske Markets: Palmeolien lukkede i går på det laveste niveau i syv måneder og indkasserede samtidig det største fald i syv uger på bekymringer om træg efterspørgsel som følge af svage forventninger til eksporten for juni og juli.

I følge markedskommentaren går vi en højsæsonen i møde, hvor produktionen sædvanligvis er stigende og fører til lageropbygning, men lagrene er i forvejen rekordstore. Det betyder at palmeolien igen tester 1.950-2.000 MYR/ton, et niveau der tidligere har ydet ganske god støtte. Nogle af de tekniske indikatorer viser dog stigende momentum, og det kan være de første spæde tegn på at en bund er ved at blive dannet, skriver Jyske Markets.

Prisfald i sojaolien er også med til at presse markedet for vegetabilsk olie, forud for G20 topmødet denne uge, hvor et af punkterne højt på dagsordenen er mødet mellem Kina og USA. Med en deprimerende stemning blandt de substituerende produkter, var retningen også lagt for rapsfrøene, som dagen igennem handlede lidt lavere.

Råolielagre

Alt dette til trods for at olieprisen steg et par procent oven på et overraskende stort træk på de amerikanske råolielagre i sidste uge. Her var der ventet et træk på 2,873 millioner tønder olie, mens det faktiske træk var massive 12,78 millioner tønder og det største i næsten et år. I modsætning til palmeoliemarkedet der er på vej ind i en lageropbygningsperiode, så forholder det sig omvendt i oliemarkedet, hvor den såkaldte "driving season" der referer til sommerperioden på den nordlige halvkugle, som typisk medfører at efterspørgslen på brændstof peaker i forbindelse med ferieperioden frem mod september. Stigende oliepriser eller ej, så var olieprisstigningerne ikke tilstrækkelige til at understøtte det vegetabilske oliemarked. Med udsigt til en svag europæisk rapsproduktion for denne sæson, forventer vi priserne vil blive understøttet henover efteråret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Oliefrø

De lave priser på de canadiske oliefrø, canola, blandt andet som en konsekvens af at den canadiske eksport til Kina er udelukket, samt et generelt godt forsyningsbillede, har også sine konsekvenser for de canadiske canola-arealer.

StatCan offentliggjorde i går deres seneste estimater for de canadiske afgrødearealer. Canola-arealerne blev sænket fra tidligere 21,02 millioner acres til 20,95 millioner acres, betydeligt under sidste års arealer på 22,81 millioner acres.

Hvede

Hvedearealerne overraskede dog endnu mere. Her havde analytikere ventet arealer i niveauet 25,50 millioner acres, men disse kom kun ind på 24,60 millioner acres, tæt på sidste års niveau på 24,74, hvilket understøttede hvedemarkedet i løbet af eftermiddagen. Baggrunden for de lavere forventninger er, at der ikke er blevet sået så store arealer med vårhvede, som det på forhånd var ventet, til fordel for større arealer med byg og havre.

Diplomatiske krise

I forlængelse af den diplomatiske krise mellem Kina og Canada er den nyeste udvikling på den front, at Kina i går også suspenderede importen af canadisk svinekød. Det betyder at Canadas tredjestørste eksportmarked nu er forsvundet henover natten. Den canadiske svineeksport er år til dato steget med 50 procent sammenlignet med 2018, på ryggen af udbruddet af afrikansk svinepest, der har øget eksporten til netop Kina.

Dermed skal Canada til at afsætte deres varer til nye destinationer, lige som Kina skal finde en ny distributør, og her står det europæiske eksportmarked i øjeblikket stærkt, men har nu udsigt til at komme til at stå endnu stærkere.