Gode danske fødevarer skal i fremtiden dyrkes med færre og færre sprøjtemidler. Er det på tide, at vi opfinder en ny produktkategori, der lægger sig mellem det økologiske og det konventionelle?

Det er et tema, som landskonsulent fra Seges Poul Henning Petersen sammen med landmænd Jørgen Krøjgaard og Thomas Kjærsgaard vil tage op til diskussion på en markvandring den 24. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke helt normalt, at konventionelle og økologiske landmænd mødes i den samme mark for at diskutere løsninger for fremtidens jordbrug

- Thomas Kjærsgaard , landmand

- Jeg vil meget gerne have en snak blandt de fremmødte, hvilken vej der findes mellem det vi i dag kalder økologi og det konventionelle jordbrug, siger Poul Henning Petersen.

Maltbyg på marken

På en hektar af Jørgen Krøjgaards marker står der vårbyg i rækker, der udelukkende er behandlet med en blindstrigling og en enkelt omgang radrensning for at forhindre ukrudt. Og det ser ud til have gjort en ukrudtssprøjtning overflødig. Det er som sædvanligvis udført en svampesprøjtning

- Det viser, at der er nogle muligheder for at dyrke uden herbicider og samtidig opnå et højt udbytte, siger Poul Henning Petersen.

Da Thomas Kjærsgaard fortalte nogle af sine kolleger om markvandringen, var der en del, der blev overrasket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke helt normalt, at konventionelle og økologiske landmænd mødes i den samme mark for at diskutere løsninger for fremtidens jordbrug, siger han.

Ny branding

Poul Henning Petersen efterlyser en ny branding af de gode danske produkter, der ikke nødvendigvis bliver dyrket efter økologiske forskrifter, men som står på skuldrene af de gode konventionelle dyrkningstraditioner, krydret med øko-inspiration.

- Hvis vi er proaktive og sørger for at markedsføre en ny vej for danske produkter, hvor sprøjtemidler spiller en mindre rolle, mens vi ikke går på kompromis med hverken kvalitet og udbytte, vil det være et skridt på vejen til at gøre os mindre sårbare når midler forsvinder og der udvikles resistens, siger han.

Han gør opmærksom på, at danske fødevarer har en stor stjerne i udlandet på grund af den meget høje kvalitet, dokumentation og sporbarhed.

- Hvis vi samtidig kan vise politikere og forbrugere, at landbruget er forkant med udviklingen ved selv at komme med bud på nye løsninger, er vi kommet langt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pakket program

På markvandringen vil der være snak om aktuelle emner inden for konventionel og økologisk planteavl, mekanisk ukrudtsbekæmpelse og efterfølgende debat om nye veje til bekæmpelse af ukrudt.

Der vil blive lagt op til fælles diskussion om nye måder til bekæmpelse af ukrudt set i lyset af, at færre kemiprodukter bliver godkendt. Samtidig bliver der også lagt op til debat om, hvordan fremtidens landbrug kan tage førertrøjen på i forhold til forbrugernes ønsker. Ud over Poul Henning Petersen fra Seges vil også planterådgiverne Ole Jakobsen og Christian Thormann Nielsen fra Økologirådgivning Danmark, og Eva Tine Engelbreth fra Sagro holde oplæg.

Som flødeskum på toppen, vil Peder Krøjgaard fra Dancorn fortælle om kornopbevaring og håndtering, og Peder Damgaard fra Daka vil fortælle om organisk gødning til økologisk planteavl. Der vil blive demonstreret, hvordan man kan oprense og størrelses sorterer udsæd med "Big fat seed", samt se System Cameleon og udvalgte Pöttinger maskiner.

Det hele finder sted mandag den 24. juni fra kl. 18:30 til 21:30 få kilometer sydøst for Herning. Du kan finde mere information og se programmet HER.