Jyske Markets: Usikkerheden er stor, og det kommer til udtryk i de private analytikeres arealestimater som spænder bredt.

De amerikanske majsfutures ramte fredag et nyt rekordniveau i denne sæson og lukkede over 4,50 $/bushel. Stigningerne kom som debatten om udbytter og arealer igen blussede op. Usikkerheden er stor og det kommer til udtryk i de private analytikeres arealestimater som spænder bredt. Nogle lægger sig op af USDAs estimater med et reduktion i arealerne på tre millionr acres, mens andre argumenterer for at arealerne vil blive helt op mod 12-14 millioner acres lavere. Men selv et gennemsnit af disse kan betyde en fordobling i forhold til USDAs estimater. Dernæst er der hele udbytte-spørgsmålet, hvor USDA senest overraskede markedet med en større nedjustering end ventet på 10 bushels/acre til 166 bushel. Alene den store variation i arealerne giver med udgangspunkt i USDAs udbytteestimater en produktion der kan svinge med op mod 42 millioner tons. Og henover weekenden er usikkerheden ikke blevet mindre, skriver Jyske Markets.

Vådt vejr plager fortsat i det østlige Midtvesten, hvor det står skidt til i Michigan, Ohio og Indiana. Den seneste opgørelse over fondenes positioner viser samtidig at de er vendt rundt på en tallerken. Medio maj var de short tæt på 300.000 kontrakter, mens den seneste CFTC-rapport viser at de nu holder over 110.000 købte kontrakter. Tallene er per tirsdag i sidste uge, og med stigningerne ugen ud taget i betragtning, estimeres de at have tæt på fordoblet deres officielle position til omtrent 200.000 købte kontrakter.

Prisstigning

Jyske Markets advarede tilbage i foråret om at de massive solgte kontrakter på et tidspunkt kunne få konsekvenser. Holder estimaterne stik, begynder advarselslamperne igen at lyse, når vi nærmer os 250-300.000 kontrakter i den anden retning. Er prisstigningerne drevet af spekulative kræfter tyder det på, at vi er ved at nå et topniveau. Kigger vi samtidig på de historiske prisudsving henover sæsonen, er der en klar tendens til at usikkerheden topper her i løbet af juni, skriver Jyske Markets.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kritikere begrunder at vi før har set en god start på sæsonen føre til dårlige udbytter, lige så vel som en dårlig start har ført til gode udbytter. Chicago er her til morgen startet ugen højere, mens der i spænding ses frem til de ugentlige tilsåningsestimater der offentliggøres i aften. Her ventes 89-92 procent af majsarealerne at være tilsået og 78-81 procent for sojabønner.

Hvede

Hvedemarkedet fulgte majsen højere om end med mere afdæmpede stigninger. Dertil er der stadig lidt usikkerhed om vejret i det sydlige Rusland, hvor prognoserne fortsætter med at indikere tørt og varmt vejr for anden halvdel af denne måned. Men den fremskredne modenhed betyder at indvirkningen forbliver relativt begrænset. Sammen med arealestimaterne for majs og soja i aften, offentliggøres også de ugentlige amerikanske hvedekonditioner. Og på trods af at de ventes at falde et par procentpoint, så argumenterer private analytikere for, at konditionerne fortsat er relativt høje for sæsonen, og at USDA således kan gemme en lille opjustering i baghånden. Vi forbliver pessimistiske på hvedepriserne på disse niveauer.