Chefkonsulent og områdedirektør i L&F kalder det dårlig journalistik, når DR beskylder landbruget for at være den eneste årsag til pesticiderester i vandboringer.

DR Nyhederne har i dag bragt nyheden om fund af et ny pesticid i grundvandsboringer.

- De får det til at lyde som om, at landbruget alene er skyld i pesticiderne i vandboringer. Det er simpelthen dårlig research og ikke rigtigt, siger Søren Thorndal Jørgensen, chefkonsulent i L&F.

31 steder landet over er der i grundvandet fundet rester af det nyopdagede pesticid dimethylsulfamid, DMS.

- DMS bliver primært brugt som træbeskyttelse af træhuse og stakit. Kun måske fem procent af det samlede forbrug blev tidligere brugt i landbruget i for eksempel frugtavl. Pesticiderne blev første gang fundet i boringer i Dragør og Hvidovre, og her er det mindst 40-50 år siden, der blev drevet landbrug, siger Søren Thordal Jørgensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Stoffet blev forbudt for 12 år siden i landbruget, men bruges altså stadig som træbeskyttelse hos private.

- DR har en ensidig kritik af landbruget. Jeg synes, det er trættende, at landbruget hele tiden skal stå for skud, hver gang der bliver fundet pesticider i boringerne, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i L&F.

Dengang de første pesticiderester blev fundet i hovedstadsområdet udtalte Anne Scherfig Kruse, afdelingschef i Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab til Politiken.

- Vi kunne ikke få ligningen til at gå op, i forhold til hvor vi fandt det, og hvor vi vidste, at der havde har været frugt- og bæravl. Vi kan se, at mange af de steder, hvor der er fund, er under bebyggelse, og at der er mange træhuse, sagde Anne Scherfig Kruse.