Siden det amerikanske statsapparat blev lukket delvist ned tilbage i slutningen december, har afgrødemarkedet fortsat med at træde vande, skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar. Stigninger er gået i stå og fald er blevet understøttet i fraværet af de løbende data fra USDA, der i perioden har skabt usikkerhed, men også apati blandt aktørerne i markedet. Trump har dog indikeret at statsapparatet vil genåbne i dag, men der er ikke fundet en varig løsning på uenigheden, der vedrører en mur mod Mexico. Som følge af genåbningen indikerer USDA, at februars WASDE-rapport ventes at blive offentliggjort d. 8 februar, der i samme ombæring vil omfatte amerikanske lager og tilsåningsdata, der oprindeligt var planlagt til offentliggørelse her i januar.

Hvede: Omvendt er der fuld fart over vejrmarkedet i Sydamerika og Australien, hvor 2019 er startet ekstremt. Den australske tørke fra 2018, der har haft indflydelse på hvede- og bygproduktionen, er fortsat ind i 2019 med meget høje temperaturer. Nogle få steder har man modtaget 24 procent af normal nedbør i januar, men i mange områder er der faldet væsentligt mindre og i flere af de vigtige afgrødeområder er det særdeles kritisk. Temperaturerne slår også rekorder med op mod 45-47 grader. Det betyder, at ikke kun hvede- og bygproduktionen bliver ramt, men også sorghum-bæltet oplever store udfordringer. Jordfugtigheden i dele af det centrale og østlige Australien er tæt på 0. Estimaterne er løbende blevet nedjusteret for landets hvedeproduktion og markedskonsensus lyder på nuværende tidspunkt i niveauet 17 millioner tons. Landets totale afgrødeproduktion ventes at lande i niveauet 26-27 millioner tons, hvilket er et fald på massive 20 millioner tons eller 44 procent. Landets afgrødeeksport ventes af samme årsag at blive reduceret til niveauet 17 millioner tons - det laveste siden 2007. Med de udfordringer, der har været i den globale hvedeproduktion i indeværende sæson, betyder, at favorabelt vejr på den nordlige halvkugle er nødvendigt for kommende forår/sommer, hvis man har forhåbninger om lavere hvedepriser for kommende sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I majsmarkedet er der stadig en positiv historie med en forsyningsbalance, der for sæsonen er under pres. Tilmed oplever man i Sydamerika også vejrproblemer, og det har ikke kun taget toppen af sojaudbytterne, men også majsen, der er den næste afgrøde står for tur. 400.000 hektarer vurderes stadig at mangle at blive sået i den nordlige del af Argentina, og næste step er Safrinha-majsen, der har udsigt til at blive sået i jord med meget lav fugtighed. Vi ser med baggrund heri gode muligheder for at majspriserne i Chicago vil følge den sæsonmæssige trend med stigende priser henover foråret.