Måske er det på tide de økologiske og de konventionelle planteavlere sætter sig ved samme bord og deler viden og erfaring, mener selvstændig rådgiver, Margrethe Askegaard.

- De to retninger har ikke tidligere talt ret meget sammen, men det kan de komme til. Jeg tror, der er plads til begge retninger i planteavl, sagde tidligere forsker og planterådgiver, Margrethe Askegaard, nu selvstændig rådgiver i Ecoviden, på Plantekongres 2019 i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De konventionelle landbrug er præget af dårlige og negative historier om pesticider, og historierne fylder mere og mere hos forbrugerne. Det er derfor nødvendigt at tænke i nye baner. Måske er det muligt at finde en vej mellem økologi og konventionel dyrkning, uden brug af pesticider, men brug af handels- og husdyrgødning, sagde Margrethe Askegaard, i sit oplæg onsdag.

I foredraget med titlen: Er der en vej mellem økologi og konventionel dyrkning? opfordrede rådgiveren de konventionelle planteavlere til at lytte til de trends, der er i øjeblikket hos forbrugerne, hvor de er nervøse for brugen af pesticider og bekymret for klimaforandringerne. Der er også et behov for fødevarer, der kan dække en stigende efterspørgsel efter plantebaseret kost.

- Det er vigtigt, vi finder nye produkter, der målrettet er udviklet til at erstatte vores kødprodukter, sagde rådgiveren.

Nye dyrkningsmetoder

I øjeblikket er 11 procent af den dyrkede jord økologisk landbrug.

- Men økologien er også udfordret. Mens efterspørgelsen stiger, er en fortsat udvidelse af økologisk planteproduktion begrænset af adgangen til gødning. Som konventionel planteavler kan man ikke bare tage alle pesticider ud og tro det går godt. Man skal for eksempel tænke i nye dyrkningsformer, alsidige sædskifter og intelligente mekaniske løsninger, sagde Margrethe Askegaard, der også talte for øget fokus på forskning og forsøg målrettet pesticidfri dyrkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Innovation og nyudvikling er vejen frem, sagde hun.

Margrethe Askegaard er opmærksom på, at udbyttet ved den nye mellemvej vil falde.

- Udbyttet vil ligge et sted mellem konventionel og økologisk og være helt afhængig af afgrødearten, sagde Margrethe Askegaard.

Planterådgiveren sluttede sit oplæg med et ønske om forsoning og samarbejde.

- Vi skal finde en ny mellemvej med pesticidfri dyrkning, der kan udvikles uden at skade økologien, tværtimod. Det er mit håb, at den nye mellemvej ikke bliver en modpart til økologien, men en medspiller, sluttede hun.