Den unge landmand 26-årig Kristian Laursen er facineret af planteavl og ser sig selv som driftsleder på en stor gård. Han har tidligere arbejdet på godset Gisegård ved Ringsted som markmand i to år og fik her grundlagt sin interesse for og fascination af planter. Kristian Laursen deltager i projektet Kom i gang for én million og har netop afleveret sit projekt i konkurrencen.

Kristian Laursen er i gang med agrarøkonomuddannelsen fra Viby Erhvervsakademi. I sit projekt vil agrareleven leje et soanlæg og producere medicinfri smågrise og afsætte dem fra de er 30 kilo til sin udlejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mit projekt virker som en god måde for en ung landmand at komme i gang på.

Kristian Laursen, agrarøkonomelev.

- Jeg er jo egentlig plantemand, men både min far og farbror har slagtesvin, så mit projekt handler om svin. Det er en nem og billig måde at komme i gang som selvstændig på. Projektet er virkelig en øjenåbner, hvor vi får mulighed for at tænke ud af boxen og få nye ideer til erhvervet, siger Kristian Laursen.

Familietradition

I sit projekt regner Kristian Laursen med at drive produktionen med 800 årsøer og producerer cirka 24.000 slagtesvin.

Men egentlig er det slet ikke svineproduktion, der har hans interesse. Det ligger bare lige for, fordi svineproduktion er en del af familietraditionen.

- Min fars bror ejer en svineproduktion ved Grenå, hvor min far står for driften. Jeg har selvfølgelig hjulpet til i perioder, men min interesse for svin er meget lille, fortæller Kristian Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kristian Laursen bliver færdig som agrarøkonom i juli 2019, hvor han slutter med sin hovedopgave, men før, han kommer så langt, har han målrettet arbejdet sig frem mod at blive en god plantemand, som han kalder sig selv.

Udannelsesrejsen startede på Bygholm Landbrugsskolen, hvor han blev uddannet faglært landmand med speciale i planteavl i februar 2013. Derefter drog han sydpå til Perth i Australien og arbejdede seks måneder med at høste kornafgrøder i den australske hede. Efter turen Down Under arbejdede han i en svinebedrift i Vestjylland i to år.

Efter årene som medhjælper trak skolebænken igen, og han valgte at bygge ovenpå med produktionslederuddannelsen på Vejlby Landbrugskole, hvor han fem måneder senere i juli 2016 blev færdig. Herefter fik han job på godset Gisegård på Sjælland som markmand i to år. Nu er han igang med uddannelsen som agrarøkonom i Viby, hvor han til sommer kan stå med sit færdige eksamensbevis i hånden.

Vil ikke bindes

I projektet I gang for én million har Kristian Laursen mulighed for at få sit projekt udvalgt som en af de tre bedste og blive belønnet med et legat.

Bag projektet står Nordea, Vækstfonden, DTU, AB Catering, Økologirådgivningen og syv landbrugsskoler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanken bag projektet er, at afgangseleverne fra landbrugsskolerne skal udtænke en forretningsplan, som de kan gå selvstændig med for under én million.

Fremtidsplanerne er allerede formuleret for Kristian Laursen. Han vil rigtig gerne ansættes som driftsleder i en planteavlsbedrift.

- Jeg er ikke indstillet på at være selvstændig. Jeg har ikke lyst til at investere i en gård til 20 millioner kroner, som jeg ikke kan komme ud af. Men jeg vil rigtig gerne arbejde med planter. Der er ingen dage, der er ens, og man har hele året til at lave en strategiplan omkring såning og høst. Selvfølgelig er der nogle ting, man ikke er herre over, som vejret og prisudsving, men det er et meget selvstændigt job, siger Kristian Laursen.