Sagro er i gang med forsøg omkring jordpakning, og selvom forsøgene ikke er færdige, er de første erfaringer allerede taget med fra forsøget.

- Noget af det, vi har fundet ud af, havde vi regnet med at finde. Noget af det overrasker lidt, siger planterådgiver Kasper Kjær Jensen, Sagro.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er vigtigt, at man kender sin jord, så landmanden ved, om hans jord har en sådan karakter, at det giver nogen mening at gøre noget i forhold til skadelig jordpakning.

- Kasper Kjær Jensen, Rådgiver hos Sagro.

Der ligger allerede data fra en række forsøg med jordpakning, men de er typisk foretaget i stiv ler i Sverige, Norge og Tyskland.

Sagros del af forsøget er udført i sandjord ? JB 1-3.

Lav en grav

Kasper Kjær Jensen opfordrer til , at landmændene tager en simpel graveprøve i de øverste 50 centimeter.

- Det er vigtigt, at man kender sin jord, så landmanden ved, om hans jord har en sådan karakter, at det giver nogen mening at gøre noget i forhold til skadelig jordpakning, siger Kasper Kjær Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meget tyder på, at problemerne ikke er så store på de sandede jorde, men variationerne er så store, at det er vigtigt at være sikker, så man på den ene side ikke får ødelagt dyrkningslaget og på den anden side ikke spilder penge på noget, der ikke er rentabelt.

Nye forsøg

Forsøgene kørte i udgangspunkt på tre marker, men på grund af en ujævn vanding blev en af markerne pillet ud, da en valid udbytteberegning ikke kunne foretages.

- Vi har kunne finde tegn på komprimering af jorden, men vi har ikke kunnet konstatere en egentlig statistisk udbyttenedgang , siger Kasper Kjær Jensen.

Ud over at tørken har været en ekstrem faktor, har der været en stor variation i forhold til de aktuelle stadier i afgrøderne.

Sagro justerer nu på forsøgs set'uppet, så der kan opnås valide tal i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bevidsthed om udfordringer

Ifølge Kasper Kjær Jensen er der allerede en bevidsthed i landbruget om betydningen af have fokus på akselbelastning. Det er også allerede nu almindeligt anerkendt, at selv halmvogne bør køre på landbrugshjul for at minimere trykskader - i stedet for at bruge lastbilhjul eller industridæk.

Som rådgivningsvirksomhed hjælper Sagro med til at lægge en bedre kørestrategi på markerne, så skader minimeres.

Sagro har desuden budt kurser ud til landets landbrugsskoler, hvor kommende landmænd kan få et indblik i udfordringer med jordpakning og prøve simuleringsprogrammer.