Et videnskabeligt forsøg med 24 afmærkede kvadratmeter på tre forskellige marker i området ved Sneum Sluse dokumenterer, at bramgæssene på visse marker rydder hele græsudbyttet til 1. slæt, skriver Sagro på sin hjemmeside.

Kun i forsøgets indhegnede områder, som bramgæssene var forhindret adgang til, var der græs tilbage. Resten af marken var ædt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At synderen virkelig er bramgæs, fremgår af den minutiøse optælling af gåselort, som forsøgsmedarbejderen har gennemført hver anden uge de seneste par måneder. Ved den seneste optælling blev der inden for én enkelt kvadratmeter talt 45 gåselorte.

Ved at høste de indhegnede arealer kort før den 20. maj, hvor gæssene trak nordpå til ynglepladserne i Nordskandinavien, blev det tydeligt, hvad landmanden havde mistet. Hvis gæssene ikke havde græsset på marken, ville den på daværende tidspunkt have givet 6.550 kg pr. ha. Men gæssene havde gjort rent bord, så landmanden står tilbage med et nul i udbytte på det vigtige, proteinrige 1. slæt.

Forsøget fortsætter henover sommeren, hvor de samme 24 kvadratmeter er i fokus. På den måde får man svar på, om gæssenes nedbidning af græsmarkerne også har effekt på 2., 3. og 4. slæt.

De interessante forsøgsresultater vil indgå i landbrugets kamp for at få dokumenteret, hvor store skader, bramgæs giver i marsken, efter at arten de seneste år er eksploderet i antal, skriver Sagro.