På fem minutter er vejrstationen fra tyske Lemken i jorden, installeret og klar til brug på Nis Peter Albrechtens mark lidt uden for Aabenraa. Det en meter lange plastikrør udgør vejrstationen og kan måle temperaturer og fugtighed i afgrøderne, i luften og i jorden og kan forudsige sygdomme i afgrøderne.

Nis Peter Albrechten er dansk forhandler af Lemken og han har denne dag fået hjælp og besøg af tyske Lara-Antonia Weiler fra Lemken til at placere vejrstationen det helt rette sted. Han er slet ikke i tvivl om, hvorfor en vejrstation er en god idé.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder en hel del, om man skal have 150 eller 200 liter vand med ud på marken, siger Nis Peter Albrechten, der også tidligere har drevet et landbrug.

Han bliver bakket op af tyskeren.

- Det her er et helt unikt indblik i sine afgrøder, du ellers ikke ville kunne få på anden måde, siger Lara-Antonia Weiler, fra Business Development Crop Care i Lemken.

Hvor mange vejrstationer man bør have kommer mere an på, hvor mange forskellige vejrforhold, man har på sine marker end hvor mange hektar land, man har afgrøder på.

- Du kan have 200 hektar med den samme afgrøde og kun behøve én vejrstation, hvis det er en helt flad mark og uden noget, der påvirker vejrforholdene. Og du kan have 60 hektar, hvor du har brug for flere, hvis du har forskellige afgrøder, markerne ligger spredt, ligger tæt på en skov, en å eller en fjord eller andet, der kan påvirke vejrforholdene på marken, siger Lara-Antonia Weiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En nærliggende skov eller fjord kan påvirke temperatur og luftfugtighed og to marker i samme område kan derfor have vidt forskellige behov og have forskellige data. For at give det bedste resultat skal vejrstationen stå tre meter fra markspor.

Kan advare om sygdomme

Vejrstationen kender til de mest almindelige sygdomme inden for hver afgrøde, hvis man krydser den pågældnede afgrøde af i app'en. Med fire farver er det næsten som et udvidet trafiklys, der viser hvor stor risikoen er for hver sygdom lige nu og vil blive. Der er også en 14 dages vejrudsigt i app'en.

Lara-Antonia Weiler fra Lemken er ikke stor fan af, at man gør som man plejer, når det eksempelvis handler om gødning. For vi er blevet klogere i dag, og den nye viden skal vi benytte os af i marken, så der bruges den helt rette mængde, som afgrøden har brug for.

- Selv den bedst pesticid er ikke brugbar, hvis du bruger den forkert eller på det forkerte tidspunkt, siger hun.

Og det med at bruge den rette mængde kan være godt for pengepungen, men også for omdømmet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er et pres fra både lovgiverne og befolkningen om at være så bæredygtige som muligt, og derfor giver det god mening at gøde intelligent og spare på ressourcerne, siger hun.

Vejrstationen er blevet testet i Holland af 250 landmænd på blandt andet kartoffelmarker og responsen fra forsøgspersonerne har været meget positiv. Det eneste kritikpunkt er den manglende regnmåler. Fugtigheden kan måles, men det er sværere at lave en pålidelig regnmåler, der ikke ikke bliver påvirket af eksemplevis nedfaldne blade eller andet, der kan forstyrre resultatet. Men det kommer, lover Lara- Antonia Weiler.

Det hele kan ses i app'en

Vejrstationen blev præsenteret på sidste års Agritechnica og er nu klar i webshoppen. Den er i to dele. Den ene del er et meter langt plastikrør, som graves 25 centimeter ned i jorden. Når den er placeret i jorden og registreret på en smartphone eller en tablet kan der gå op til 24 timer, men som regel hurtigere, før vejrstationen sender data til app'en. Når den skal placeres, står man med sin smartphone i sin ene hånd og får derved den præcise placering ind i app'en. Vejrstationen kan måle fugtighed og temperatur både i afgrøden og i luften ved hjælp af de små følere, der sidder på røret.

- Temperaturen i luften, afgrøden og i jorden kan variere med ti grader, siger Lara-Antonia Weiler.

Fugtighed og temperatur kan altså være et på gårdspladsen og en helt anden ude på marken, der ligger tæt på vandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den andel del foregår på en tablet eller en smartphone, hvor man hjemmefra kan se, hvordan afgrøderne har det, og om det er tid til at høste, gøde eller noget helt tredje. App'en gemmer alle oplysninger, og man kan således fremover se både dage, måneder og et helt år tilbage i tiden og se grafer over vejr- og sygdomsforhold på sine marker.

Vejrstationen er især smart, hvis man har en stor bedrift, hvor markerne ligger spredt og vejrforholdene kan variere. Man kan have lige så mange vejrstationer, man ønske og kan få un fuld oversigt over dem i app'en og selv navngive dem. En vejrstation kan altid flyttes og navnet kan ændres.

Batterikapaciteten behøver ikke være stor, da vejrstationen sender informationerne til app'en over lavfrekvens netværket SigFox, der er fuldt udviklet i Danmark, men som kan give problemer i andre lande. Sproget i app'en er foreløbig ikke på dansk, men der kan vælges tysk eller engelsk. Vejrstationen og batteriets levetid er den samme nemlig fem år. Plastikrøret skal være helt tæt, og derfor kan man ikke udskifte batteriet. Der er to typer vejrstattioner. Den ene er med basale målinger og koster 768 euro for tre år, hvor man betaler 15 euro hver måned i abonnement. Den mere avancerde vejrstation, som også kan forudsige sygdomme koster 1092 euro for tre år og 24 euro hver måned i abonnement. Efter de tre år kan aftalen eventuelt opsiges.

Vejrstationen kan købes direkte hos Lemken på hjemmesiden smartfarmer.lemken.com. Forhandlere kan også købe samme sted med en hvis rabat.

2017 var et økonomisk godt år for Lemken. I alt blev der solgt redskaber for 360 millioner euro, som var med til at give Lemken en omsætningsstigning på 11 procent i forhold til 2016. Størstedelen af salgsstigningen fandt sted i Østeuropa, som Maskinbladet tidligere har beskrevet. Vejrstationen er først kommet ud på det tyske marked, nu det danske og snart følger andre europæiske landbrugslande.