Vi går måske og tror, at spelt, emmer, ølandshvede udelukkende er noget, der dyrkes på mindre og økologiske ejendomme. Det er imidlertid ikke tilfældet. Jan Skaaning er konventionel landmand, ejer 300 hektar og forpagter 400 hektar, og han har 20 års erfaring med at dyrke spelt. I 2017 så sædskiftet således ud: 270 hektar spelt, 120 hektar roer, 60 hektar rødsvingel, 150 hektar raps, 70 hektar byg og 20 hektar udyrkede arealer.

- Spelten sælger jeg primært til Valsemøllen og Lantmännen Cerealia i dag. Tidligere har jeg også solgt korn og mel under eget navn: Majbøllegård til butikkerne, fortæller Jan Skaaning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har aldrig siddet stille

Det har aldrig været ideer og initiativer, der har manglet i hans liv. Allerede som landbrugsskoleelev købte han sin første gård på 45 hektar på Lolland. Broderen overtog året før forældrenes ejendom. Sideløbende begyndte Jan Skaaning at producere landbrugsvogne til især roekørsel samt købe og sælge entreprenørmaskiner. Siden blev der indkøbt flere ejendomme og opført 10.000 kvadratmeter kornlagre, som DLG har overtaget, og i dag driver han cirka 700 hektar jord omkring Guldborg.

Vi må lytte og lære

Selvom Jan Skaaning ikke har nogen intentioner om at udvikle en økologisk kornproduktion, synes han alligevel, at økologien har været med til at flytte konventionelt landbrug i en god retning. Han lytter til forbrugerne og lader gerne tvivlen komme spelt-spisere og miljøet til gode ved at undlade at bruge stråforkorter og nedvisningsmidler.

- Det er desværre ikke noget, jeg finder den store forståelse for hos alle mine landmandskollegaer. Nogen oplever nok, at jeg taler den konventionelle produktion ned ved at fremhæve, at der ikke er brugt stråforkorter og nedvisning i mine produkter, uddyber han. Det er dog ikke hensigten, siger han.

I Agro, der udkommer i dag fredag den 8. december kan du læse resten af artiklen, og mere om driften af Majbøllegård.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.