TYSKLAND: Folk klædt i jakkesæt med attachémapper i hænderne vandrer hurtigt og målrettet på gangene i hallen, mens solen uden for begynder at kaste lys over det gigantiske messeområde i udkanten af Hannover. Mens udstillerne med raske skridt finder vej til deres stande, er andre allerede på plads og er i færd med at støvsuge deres små områder, mens andre hælder slik i skåle, og retter på brochurer, inden gæsterne bliver lukket ind i messehallen.

Michael Toftmann Schmidt og Felix Ratgen fra virksomheden Rollmax er lige mødt op og gør klar på en stand i hal nummer 17 på verdens største landbrugsmesse, Agritechnica. De har fået plads i et hjørne af den store stand, Danmarks Generalkonsulat i Hamborg har stået for. Sammen med ni andre danske virksomheder arbejder virksomheden med at pleje eksisterende kontakter og skabe nye.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ville drukne mellem andre udstillere, hvis vi havde vores egen mikroskopiske stand her på messen, siger Michael Toftmann Schmidt, der er udviklingschef i Rollmax.

Virksomheden arbejder på at få kendskabet til deres bælteundervogn udbredt ud over Danmarks grænser og indlede samarbejde med producenter af større landbrugsmaskiner. Helt tilbage fra 2013 blev bælteundervognen testet af Rostgård Maskinstation, og nu har flere bedrifter i Danmark med succes brugt undervognen til deres gyllevogne.

- Nu har vi fået en aftale i hus med en tysk maskinstation, der nedfælder gylle på græs, en finsk kartoffelavler, der vil montere Rollmax på sin selvkørende Grimme 170-60 kartoffeloptager, samt en anden finsk landmand, der nedfælder gylle i sortjord med en 20 tons Joskin gyllevogn, siger Michael Toftmann Schmidt.

Forskellige forretningsmodeller

Han har drømme på sin virksomheds vegne, der rækker længere end kun gyllevogne. For at nå dertil har Rollmax lagt en anden strategi for at nå målet om at indtage markedet for mejetærskere internationalt.

På fjernsynsskærmen ved siden af Michael Toftmann Schmidt kører en video, der viser testkørsel fra 2015 af bælteundervognen monteret på en Claas mejetærsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil skabe et samarbejde med nogle af de helt store traktorproducenter, så vores produkter bliver tilpasset de enkelte maskiner fra producenten. De skal kunne tilbyde Rollmax som en integreret del af udstyrspakkerne til mejetærskerne, så maskinerne kan få bælterne på direkte fra fabrikken, siger Michael Toftmann Schmidt.

På standen stopper et par nysgerrige folk op, og Michael Toftmann Schmidt giver dem en længere forklaring af Rollmax konceptet og mulighederne for at mindske jordpakningen ved at sprede vægten fra køretøjerne ud over et større areal.

- Rollmax er bygget til at blive monteret på større landbrugsmaskiner som et supplement til de eksisterende hjul, ikke som en erstatning. Bælterne kan skubbes ned på marken, og trækkes op under vejtransport, fortæller Michael Toftmann Schmidt.

Med montering på mejetærskere vil Rollmax kombinere bælterne med sensorer i korntanken, der registrerer mængden af korn, så bælterne kan aflaste mejetærskerens varierende vægt, og så maskinens hjul hele tiden belastes ens.

Mindsket jordpakning

Efter testene tilbage i 2013 fortsatte arbejdet med at udvikle bælteundervognen, og i 2016 blev den testet på en gyllevogn af Forskningscenter Foulum, hvor der blev gravet trykmålere ned i 20, 40 og 60 centimeters dybde. Michael Toftmann Schmidt bladrer i nogle papirer med grafer, der blev lavet efter forsøgene. Konklusionen på forsøgene dengang var, at bælterne var med til at halvere trykskader i dybere jordlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Felix Ratgen, der er direktør i Rollmax supplerer Michael Toftmann Schmidt og forklarer flere af de tekniske detajler.

- Bælterne fjerner 10 ton vægt fra gyllevognens seks hjul, og laver et marktryk på kun et kg pr. kvadratcentimeter, siger han.

Det sker med et hydraulisk tryk, så vægten på gyllevognen flyttes ud på et langt større areal end ellers.

Eksportfremstød

På et centralt placeret bord på den danske fællestand er der disket op med croissanter og kaffe som generalkonsulatet har sørget for. Bag bordet står tovholder for standen og koordineringsarbejdet bag, Trine Kosack, der ser mange positive ting ved at have en fælles dansk stand til eksportfremstød.

- Det er muligt for alle udstillerne at få et ansigt udadtil med en fælles dansk stand. Desuden er vi her til at aftale møder for udstillerne, hvis de væk, når potentielle kommer forbi, siger Trine Kosack, der er junior-eksportrådgiver ved Danmarks Generalkonsulat i Hamborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Toftmann Schmidt og Felix Ratgen har på messens første par dage været ude og pleje eksisterende kontakter og skabt nye.

- På messen er der unik mulighed for at møde folk fra hele verden. Vi har fået god respons fra folk på det canadiske og amerikanske marked, siger Michael Toftmann Schmidt.

Licensmodel

Han vender tilbage til emnet omkring mejetærskere og den forretningsmodel, Rollmax ønsker at bruge. Når mejetærskerproducenterne selv laver Rollmax-bælterne til montering skal det ske under en licensmodel fortæller Michael Toftmann Schmidt. I den forbindelse har virksomheden, for at beskytte deres opfindelser, søgt om flere patenter i Canada, USA, EU, Ukraine og Rusland.

Fremtidige muligheder

I hal 17, der er en ud af messens 24 haller, er der efterhånden sort af mennesker. De ser på produkter fra udstyrsproducenter, der er alt fra koncepter, der måske aldrig bliver til salgsbare produkter, til salgsklare produkter, folk kan få med hjem med det samme.

Udover at tilbyde en bælteundervogn, ser Rollmax også en fremtid i at kunne indbygge en elmotor i bælterne til maskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kommer flere og flere landbrugsmaskiner, der er hybrid eller drevet udelukkende via el. Der ville det være oplagt at bygge en elmotor ind i vores bælteundervogn, så der kan lagres energi på flade lettere strækninger, og samme energi igen kan tilføres ved stigninger eller lavninger, siger Michael Toftmann Schmidt.