I sin mundtlige beretning på Frøsektionens årsmøde var formanden, Thor Gunnar Kofoed blandt andet inde på den politiske regulering af landbrugserhvervet og mindede om den optimisme, han havde givet udtryk for på generalforsamlingen for et år siden, da landbrugspakken så ud til at blive vedtaget uden store sværdslag.

Han mener, at de ændringer, som siden er tilføjet landbrugspakken har gjort samfundet flere milliarder kroner fattigere, fordi landbrugspakkens gode virkning blev gennemhullet af Det Konservative Folkeparti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Politikerne lytter ikke til det faglige, og medier har en dagsorden, sagde han.

Vigtig faglighed

Thor Gunnar Kofoed fremhævede, at landbruget fik lov at bruge mere kvælstof, men slet ikke brugte hele den ekstra tilladte mængde.

- Vi fik mere kvælstof, men vi brugte ikke alt det, vi måtte bruge, og det er vigtigt. For vi brugte vores faglighed, som vi dermed viser, at politikerne trygt kan give tilbage til landbruget. Men politikerne har bare ikke hørt budskabet endnu, sagde Thor Gunnar Kofoed.

Pesticiddebat i Europa

Thor Gunnar Kofoed kom også ind på, hvordan pesticider - eller gift, som politikere vil kalde det - er et emne, der er kommet på den politiske dagsorden i Europa, og hvordan det giver nogle problemer også for danske landmænd.

- For eksempel gik en fransk politiker til valg på at forbyde roundup, og hun blev derefter minister, fortalte Thor Gunnar Kofoed og antydede dermed, at vi kan vente nogle tiltag fra hende, som kan gå ud over sagligheden, fordi hun ikke vil tabe politisk ansigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seance i parlamentet

Han fortalte også, at Europaparlamentet er begyndt at blande sig. Han forklarede, hvordan pesticider er en god politisk sag for visse politikere at få sat på dagsordenen i Europaparlamentet.

- Der er ikke fagligt belæg for forbud mod eksempelvis neonikotinoider, som blev forbudt efter en sommerseance i EU-parlamentet. Det samme var ved at ske i glyphosat-sagen, hvor holdning i parlamentet er at forbyde roundup, fortalte Thor Gunnar Kofoed.

Han mener, at parlamentets udfordring ved at forbyde glyphosat er, at man ikke kan gøre det, uden at forbyde alt.

Regodkendelse i fare

Han fortalte også, at diquat (Reglone) var kommet i fare for at falde ved en revurdering, og at Frøsektionen opdagede det ved en tilfældighed.

- Det ser sort ud med en regodkendelse af Reglone i alle afgrøder, konstaterede Thor Gunnar Kofoed og tilføjede, at det skyldes en rapport, der viser, at harer får stær, hvis de løber i afgrøden i 13-14 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uden Reglone kan vi ikke have en del af vores frøavl, fastslog han og nævner eksempelvis hvidkløver og spinat.

Thor Gunnar Kofoed fremhævede, at danske frøavlere har flyttet sig de seneste 20-25 år, mens konkurrenter i mange andre lande har stået stille.

- Vi har for eksempel ikke sprøjtet med neonikotinoider i 25 år, og vi har ikke tørbejdset i 20 år. Men parlamentarikerne ved det ikke, sagde han.