Det er bekymrende, at Europa-Parlamentet har anbefalet Kommissionen ikke at forlænge godkendelsen af ukrudtsmidlet bentazon. Stoffet er af stor betydning for de danske landmænd, der bruger det til at bekæmpe ukrudt i en række forskellige afgrøder, som korn, majs og ærter.

Det mener Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har arbejdet hårdt på flere niveauer for at gøre opmærksom på, at der ikke er fagligt belæg for at ville forbyde brugen af bentazon.

Søren Thorndal Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Klima, Energi & Planter.

Parlamentets indstilling har ikke i sig selv betydning, men kan være med til at påvirke godkendelsesproceduren.

- Bentazon er et meget udbredt og nyttigt stof, som landmændene meget dårligt kan klare sig uden. Derfor er det også trist, at Europa-Parlamentet går imod sagkundskaben. EU's egne eksperter og European Food Safety Authority har således påvist sikker anvendelse ved korrekt brug af værnemidler, siger Søren Thorndal Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Klima, Energi & Planter.

I Danmark, hvor stoffet tidligere har været genstand for debat, viser resultater fra 2016 fra statens eget varslingssystem for udvaskning af pesticider, at bentazon ikke udvaskes til grundvandet i koncentrationer over grænseværdien ved almindelig brug.

Landbrug & Fødevarer har, sammen med den fælleseuropæiske landbrugsorganisation COPA, arbejdet for at fortælle europaparlamentarikerne om sagens rette sammenhæng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har arbejdet hårdt på flere niveauer for at gøre opmærksom på, at der ikke er fagligt belæg for at ville forbyde brugen af bentazon. Det er sket i samarbejde med vores kolleger i den fælleseuropæiske landbrugsorganisation COPA, siger Søren Thorndal Jørgensen.

Trods bekymring over afstemningsresultatet er han dog forsigtigt optimist i forhold til en fortsat godkendelse.

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at Kommissionen vil se bort fra de stærke faglige argumenter for fortsat at tillade bentazon, siger Søren Thorndal Jørgensen.