Jordens frugtbarhed er en massebetegnelse for en række biotiske- og abiotiske faktorer, der tilsammen bestemmer, hvordan jorden er at arbejde med samt jordens udbyttepotentiale. Nogle komponenter kan påvirkes af driften af jorden, hvor andre er stabile og upåvirkelige indenfor et overskueligt tidsperspektiv. En af de faktorer, som kan påvirkes af driften, er jordens indhold af organisk bundet kulstof. I den sammenhæng er det vigtigt at huske, at jordens indhold af organisk bundet kulstof medvirker til jordens krummestruktur, jordens evne til at tilbageholde vand og næringsstoffer, men også som føde for jordens mikroorganismer.

Den vigtigste organiske komponent i jorden er humus, som dannes ved nedbrydning af ligninholdige planterester. Humus indgår i en cyklus, hvor næringsstoffer løbende frigives gennem en nedbrydningsproces, som primært drives af jordens makro- og mikroorganismer. Man kan derfor sige, at hvis man er interesseret i at have en frugtbar jord, med et højt indhold af organisk bundet kulstof, så er man nødt til at gøre en indsats i forhold til at fodre jordens fauna med eksempelvis planterester eller andre ligninholdige produkter. En anden biotisk faktor som har en indflydelse på afgrødernes evne til at give et højt udbytte er mykorrhiza.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer fredag den 12. august kan du læse mere om mykorrhiza og hvad det er for en størrelse. Samt hvordan man styrker samarbejdet mellem afgrøderne og de mykorrhizaformende svampe, og hvordan vi får svampene til at arbejde for os?

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.