Der er fundet spor af blandt andet Glyphosat (Roundup) og Basagran i hver tredje grundvandsboring i Aarhus Kommune. For at sikre rent drikkevand i fremtiden har rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz derfor foreslået, at der bliver indført et forbud mod brugen af pesticider i de berørte områder, nemlig områder omkring Mårslet, Beder og Malling. Herfra indvinder vandværkerne årligt cirka 15 procent af kommunens drikkevand. Det skriver Aarhus Kommune på sin hjemmeside.

Både marker og haver

For at undgå yderligere forurening af grundvandet er det ifølge Aarhus Kommune nødvendigt, at driften af de arealer, hvor grundvandet er sårbart, sker uden brug af pesticider. Derfor skal der indgås aftaler med landmænd og haveejere om ikke at bruge pesticider. Hvis det ikke er muligt at indgå frivillige aftaler, er det muligt for kommunen at udstede et påbud. Der bliver ifølge Aarhus Kommune ydet fuld erstatning til de berørte grundejere ved både frivillige aftaler og påbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrund

Baggrunden for forslaget er vedtagelsen af "Indsatsplan Beder" - en plan for beskyttelse af det århusianske drikkevand, der blev vedtaget i 2013. Ifølge planen skal pesticidfri drift opnås ved, at vandværkerne inden fem år fra planens vedtagelse indgik aftaler med lodsejerne i de omtalte områder.

Dog skal der inden to år fra indsatsplanens vedtagelse være gennemført aftaler på mindst halvdelen af de samlede arealer, som ved indsatsplanens vedtagelse mangler beskyttelse. Såfremt dette ikke er nået, vil Aarhus Kommune som udgangspunkt påbyde pesticidfri drift i medfør af miljøbeskyttelseslovens §§ 24 og 26 a på de arealer, der ligger nærmest vandindvindingerne.

Der er nu gået to år siden planens vedtagelse, og kun cirka en tredjedel af ejendommene har indgået en frivillig aftale med vandværkerne.

Mulige påbud på vej

Rådmandens forslag blev behandlet på et møde i Magistraten i Aarhus Kommune mandag den 7. december. Ud af referatet fra mødet kan man blandt andet læse, at Magistraten indstiller til Byrådet, at der for at følge op på Indsatsplan Beder foreslås gennemført åstedsforretninger og høringsprocesser med henblik på påbud og efterfølgende erstatningsfastsættelse på ejendomme med erhvervsmæssig drift.

Det foreslås desuden, at Teknik og Miljø gennemfører påbud uden erstatning i de tilfælde, hvor forbud mod anvendelse af pesticider ikke har ekspropriativ karakter, men anses som en erstatningsfri regulering af ejendomsretten. Sidstnævnte vil typisk omfatte ejendomme uden erhvervsmæssig drift. Det er nu op til Byrådet i Aarhus at beslutte hvad der videre skal ske i sagen.