Dyrkningsåret 2015 blev på mange måder et udsædvanligt og atypisk majsår, hvor kulde, blæst og megen nedbør i maj, juni og juli satte udviklingen afgørende i stå. En lun periode i august og oktober kunne ikke rette op på dette og mange steder er det gået ud over både udbytte og kvalitet.

Problemet var mange steder, at jorden var for kold i foråret, så majsene ikke spirede, og vi skulle langt hen på sæsonen, før temperaturen mange steder blot tillod en langsom fremspiring, og derefter kneb det med tilstrækkeligt høje temperaturer - over 15 grader celsius - som giver optimale vækstbetingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dårligst i 15 år

- Så dårlige udviklingsbetingelser i forår og sommer er ikke set de sidste 15 år, og derfor reagerer flere af de kendte sorter ikke som de plejer i forsøgene. Det er afgørende vigtigt at have dette for øje, når sortsvalg 2016 skal træffes, råder Mogens Steenholt Mogensen, der er Sales and Field Technician hos Syngenta.

Syngenta forædler sine majssorter i Tyskland. det er sorter, som er specielt tilpasset danske dyrkningsforhold og ønsket om en høj kvalitet og fordøjelighed.

- Vore sorter har markedets bedste sygdomsresistens, kombineret med meget høje udbytter og med fokus på en høj fordøjelighed af cellevægge. Netop den gode balance mellem stivelsesindhold og fordøjelig cellevægge bevirker, at Syngentas sorter kan anvendes på bedrifter, der fodrer med store andele majsensilage, fremhæver Mogens Steenholt Mogensen.

Tidlig sort

Syngentas tidligste sort er SY Nordicstar, som med FAO-tal 180 kan dyrkes på de fleste lokaliteter overalt i Danmark.

- I årene 2013-2014 har sorten givet højeste tørstofudbytte og stivelsesudbytte i sin tidlighedsklasse. I 2015 har dens sundhed medført en senere afmodning end normalt i forsøg, men i praksis er der gode erfaringer om store udbytter takket være sortens evne til at producere stivelse og tørstof helt frem til høst, siger Mogens Steenholt Mogensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sorten anvendes også til økologisk dyrkning på grund af høj sygdomsresistens.

Middeltidlig

En anden sort, SY Milkytop, er på kort tid blevet særdeles populær og er til dem, som ønsker det højest mulige udbytte i en majssort.

- SY Milkytop er middeltidlig (FAO 200) og har også i 2015 kunnet opnå tilfredsstillende tørstofprocenter, fremhæver Mogens Steenholt Mogensen.

Han tilføjer, at SY Milkytop de seneste tre år har leveret topudbytter af højeste kvalitet i både forsøg og i praksis.

- En kraftigt og tidlig vækst og god afdækning af jorden gør den også velegnet til økologisk dyrkning, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allround-sort

En tredje sor, som Mogens Steenholt Mogensen fremhæver er SY Feeditop (FAO 200), der er en god allround-sort med højt indhold af stivelse og med en høj energikoncentration.

- Sorten har god fordøjelighed og resistens over for sygdomme, og den er kompakt og med en god standfasthed, fremhæver han.