Regeringen har besluttet, at Danmark ikke skal anmode om geografisk dyrkningsundtagelse for fire ansøgninger om godkendelse af genmodificerede majs.

I alle tilfælde har EFSA vurderet, at det er usandsynligt, at dyrkning af de fire GMO-majs vil give anledning til miljø- og sundhedsproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fire ansøgninger angår dyrkning af forskellige genetisk modificerede majs, der er gjort tolerante overfor sprøjtemidlet glyphosat (roundup), resistente overfor skadedyr - sommerfuglen majshalvmøl - eller kombinationer heraf. En af de fire GMO-majs har allerede i en årrække været godkendt til dyrkning i EU, og ansøgningen angår fornyelse af tilladelsen. Alle fire GMO-majs er tidligere godkendt til import til EU som fødevarer eller foderstof.

Markørgen

Majs "MON 810" har fået indsat et toksingen, som gør planten giftig for skadedyret majshalvmøl, der globalt set et alvorligt skadedyr i majs. Dens larver lever af majsplanter, hvad der kan føre til skader på planten og nedgang i høstudbyttet.

EFSA vurderede i 2009, at det er usandsynligt, at fortsat dyrkning af majs MON 810 vil give anledning til miljø- eller sundhedsmæssige problemer, specielt ikke hvis der bliver gjort en indsats for at mindske virkninger på andre sommerfugle. EFSA anbefaler videre, at der gøres en indsats

Majs "1507" og "Bt11" har dels fået indsat et toksingen, som gør planten giftig for majshalvmøl samt et gen, som gør, at planten kan tåle glyphosinatholdige sprøjtemidler.

Sidstnævnte er alene anvendt som markørgen, og en EU-markedstilladelse vil ikke omfatte brug af glyfosinat, der ikke er tilladt i Danmark til majsdyrkning, i dyrkningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs "GA21" har fået indsat et muteret gen, der bevirker, at planten er modstandsdygtig overfor glyfosat (aktivstoffet i Roundup).

Det erkendes, at kan der være negative effekter forbundet med brug af glyfosatbaserede dyrkningssystemer i form af nedgang i agerlandets biodiversitet, ændring i ukrudtsfloraen i retning af mere glyfosattolerante arter samt selektion af glyfosat-resistent ukrudt.

Negativ konkurrence

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan det have negative konkurrencemæssige konsekvenser for dansk landbrug i forhold til landmænd i de medlemsstater, som tillader dyrkning af disse afgrøder, hvis dyrkning af de Roundup-tolerante majsafgrøder i Danmark undtages.

- For så vidt angår de majsafgrøder, der er resistente overfor majshalvmøl, er der en vis sandsynlighed for, at eventuelle undtagelser af dyrkning i Danmark kan få negative økonomiske konsekvenser for dele af det danske landbrug. Det vil dog afhænge af, hvor stort et problem majshalvmøl fremover vil blive i de danske majsmarker, samt af de muligheder der ellers findes til bekæmpelse af dette skadedyr, oplyser ministeriet.

Stigende angreb

DCA (Nationalt center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Univeristet) har i september 2014 vurderet omfanget af majshalvmøl i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge DCA blev det første angreb med majshalvmøl fundet i 2010, og angreb med majshalvmøl har siden været stigende i Danmark. Det er DCA?s forventning, baseret på tyske erfaringer, at majshalvmøllet i løbet af kort tid vil sprede sig til hele landet, og at intensiteten af angreb vil stige. Hvor hurtigt de spreder sig og omfanget af angreb, vil blandt andet afhænge af klimaændringerne.