Det er blevet august, og der høstes nu for alvor rundt omkring i landet. Det betyder også, at risikoen for markbrande er forhøjet. Perioder med regn kan nedsætte antallet af markbrande, mens tørre, varme og blæsende dage øger risikoen for markbrande. Det skriver Beredskabsstyrelsen på deres hjemmeside, og her oplyser Styrelsen også, at når høsten begynder for alvor, kører de kommunale redningsberedskaber i de værst ramte måneder ud til mere end seks gange så mange markbrande som på en gennemsnitlig måned.

55 brande i gennemsnit

I august 2013 og 2014, som var meget tørre, blev der slukket henholdsvis 340 og 336 markbrande, mens der i den meget våde august i 2011 kun var 86 udrykninger til markbrande. Det fremgår af tal fra Redningsberedskabets Statistikbank, som administreres af Beredskabsstyrelsen. Det gennemsnitlige antal markbrande hen over året har siden 2010 ligget på ca. 55 om måneden, dog med store variationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varme og fejl

Årsagen til markbrandene er ofte friktionsvarme eller fejl i høstmaskiner som halmpressere og mejetærskere. Ifølge Beredskabsstyrelsen udgøres en væsentlig del af markbrandene desuden af markafbrændinger, der er kommet ud af kontrol. Set over en 5-årig periode fra 2010 til 2014 blev cirka en fjerdedel af alle markbrande i høstperioden startet af markafbrændinger, der gik galt.

Klik og få gode råd

Som landmand kan man ved at træffe en række forholdsregler og følge nogle gode råd nedsætte risikoen for markbrand væsentligt. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Foreningen for Kommunale Beredskabschefer, Dansk Landbrugsrådgivning og Forsikring & Pension har samlet en række gode råd i folderen "Høstbrande - du har et ansvar".

Læs og download folderen ved at klikke HER