Niels Erik Larsen, Fristrup Maskinstation, dyrker selv omkring 130 hektar med kartofler, og derudover skal maskinstationen her i efteråret tage små 300 hektar kartofler op hos kunder.

Til det arbejde har maskinstationen netop fået leveret en selvkørende Grimme Varitron 470. Maskinen er den seneste udvikling fra den tyske fabrik og er den første, der er leveret her i landet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen er fire-rækket og kører på to meget høje hjul foran, og den bagerste del af maskinen er opbygget over en undervogn med bælter.

Ødelægger ikke markerne

Fristrup Maskinstation havde en Varitron 470 på prøve sidste sæson, og her imponerede maskinens fremkommelighed Niels Erik Larsen.   

- Den kunne køre, hvor vi ikke havde en chance for at køre med den bugserede optager med hjultræk. Det hører forhåbentlig til sjældenheder, at vi skal bjærge kartoflerne under så vanskelige forhold. Men også under forhold, der er mere normale, og hvor vi plejer at lave dybe hjulspor i marken med den bugserede optager, kørte den selvkørende optager ovenpå og efterlod en jævn mark, fortæller Niels Erik Larsen og tilføjer:

- Det minimerer omkostningerne til at etablere den næste afgrøde og reducerer risikoen for, at dræn ødelægges, og at jorden pakkes til.

Kan gemme indstillinger

Grimme Varitron 470 er uden traditionelle kamruller, og i stedet anvendes følere til at indstille arbejdsdybden på optagerskærene. På begge sider af kammen kører der nogle store skiveskær. Skærene er trukne og skærer derfor rent, så kammen kommer jævnt ind i optageren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rensesystemet består af en indtagskæde, to jordkæder, to hold pigbånd samt Grimmes patenterede MultiSep-separationssystem.

- Rensesystemet betyder, at vi kan køre både i spise- og industrikartofler med optageren. Samtidig forventer vi, at rensesystemet minimerer indholdet af løst jord i kartoflerne, siger Niels Erik Larsen, der forventer, at maskinstationen med den nye optager får en betydelig overkapacitet.

Det skal først og fremmest udnyttes til at sikre kvaliteten hos de nuværende kunder, og hvis der er ledig kapacitet, skal optageren også betjene nye kunde.

Indstillingen af maskinen styres fra terminalen i førerkabinen, og her kan maskinfører Bent Mogensen gemme op til 12 forskellige indstillinger.   

Drejer både foran og bagpå

Undervognen med bælter er monteret på en drejekrans, og når forhjulene drejer, drejer bælterne bag på maskinen med. Styreudslaget på forhjulene er 60 grader, mens undervognen med de 762 millimeter brede og næsten tre meter lange bælter maksimalt drejer 14 grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanken rummer 7,5 tons kartofler, og aflæsningen kan foregå, uden at optagningen afbrydes.