- Kyndestoft Exactdos. Mon ikke det er et meget passende navn for en teknik, der giver den nøjagtige dosering og blanding af den flydende gødning?

Sådan ræsonnerer Albert Hedegaard, Kyndestoft Maskinfabrik ApS, der står bag virksomhedens nye produkt, et regneark kaldet Exaktor.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På regnearket, der findes på Kyndestofts hjemmeside, kan man indtaste markens data, hvorefter man kan tilsætte den gødningsblanding, der passer til den aktuelle afgrøde.

- Ved at dele gødningen op i en kvælstofholdig blanding med kun lidt fosfor og en kvælstofholdig blanding med meget fosfor plus lidt kali kan man faktisk dække hele gødningsbehovet. Og med regnearket får afgrøden lige præcis det, den har brug for. Hverken mere eller mindre, siger Albert Hedegaard og tilføjer:

- Quickdysen sørger ved hjælp af computeren for den korrekte dosering til planten,

Kali er dyrt

Når man spreder gødning i fast form som præmix, betyder forskellen i vægtfylden mellem de forskellige næringsstoffer, at gødningen ikke fordeles optimalt, mens man ved flydende gødning, hvor næringsstofferne blandes i sprøjtebommen, løser dette problem.

Albert Hedegaard forestiller sig, at man enten kan bruge en at de to-delte tanke, som Kyndestoft fremstiller, eller bruge en eksisterende tank suppleret med en fronttank til de to forskellige blandninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at supplerende kali kan tilsættes i fast form inden sprøjtningen.

- Kali er dyrt i flydende form, så derfor kan man spare lidt ved at bruge det i fast form.

Regnearket, der netop nu finpudses, kan hentes som Beta-version på Kyndestofts hjemmeside, og Albert Hedegaard satser på i snarlig fremtid at udvikle en app til denne funktion.

Se Exactdos her.