Interessen for forsuring af gylle opstod som en konsekvens af lovgivningen, der fra foråret 2012 forbød slangeudlægning af gylle i græsmarker. Intens forskning og dokumentation medførte, at slangeudlægning af forsuret gylle blev ligestillet med nedfældning af gylle. Forsuring af gyllen kan ske enten i staldforsuringsanlæg, i gylletanke eller samtidig med, at gyllen udbringes. Fælles for de tre metoder er, at systemerne skal godkendes af myndighederne, for at forsuringen kan sidestilles med nedfældning.

En rundspørge foretaget af Videncentret for Landbrug viser, at der i 2012 blev forsuret cirka 3.400.000 kubikmeter gylle. Det svarer til cirka ti procent af den samlede gylleproduktionen. Branchen forventer, at der i 2013 vil blive forsuret dobbelt så meget gylle som i 2012.

Syren suges ned i gyllen

Danny Pedersen, Mosegaarden Maskinstation ved Ejstrupholm, har i 2012 tankforsuret cirka 70.000 kubikmeter gylle. Udstyret er fra Harsø og består af en kraftig pumpe, som omrører gyllen og iblander svovlsyren i en injektor.

Maskinstationen har opbygget en speciel vogn med plads til otte palletanke. De syv tanke anvendes 
til svovlsyre, mens der medbringes rent vand i den ottende tank. Vognen kobles efter traktoren med mikseren, og ude ved tanken suger injektoren svovlsyren fra tankene og ned i gyllen.

- Anlægget er derfor uden slanger med syre under tryk. Skulle uheldet være ude og en slange lækker, sprøjter der ikke syre ud, forklarer Danny Pedersen.

Det er traktorfører Vova Grekov, som kører med anlægget. Han har gennemført et kursus i transport af farligt gods, og når han arbejder med svovlsyren ude hos kunderne, er han iklædet åndedrætsværn og en godkendt heldragt.

- Får han ved et uheld syre på sig, har vi en tank med rent vand på mikseren og en bruser, som får vand fra palletanken på vognen, forklarer Danny Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtig og effektiv

Når gylle og svovlsyre blandes, udvikles der skum, og derfor må gylletanken ikke være helt fyldt, før syren tilsættes. Under tilsætningen af svovlsyren er der løbende kontrol med gyllens surhedsgrad, og resultatet vises på et display i førerkabinen på traktoren. Surhedsgraden testes igen i forbindelse med udbringning og kan derfor altid dokumenteres over for myndighederne.

- I løbet af 2012 har vi gjort mange erfaringer og hævet effektiviteten. Under gunstige forhold tilsætter vi otte ton svovlsyre i timen. Efter nogle timer er tanken faldet til ro, og gyllen er klar til udbringning. Det er således en både hurtig og effektiv måde at forsure på. Samtidig kan vi udnytte hele den godkendte totalvægt på gyllevognen til at transportere gylle. Det giver større effektivitet og en billigere udbringning for kunden, forklarer Danny Pedersen. Han ser det også som en fordel, at chaufføren på gyllevognen kan koncentrere sig om at køre gylle og ikke skal arbejde med den meget farlige svovlsyre.

Ulempen ved tankforsuring er, at hele gylletanken skal forsures, og at landmanden derved ikke kan nøjes med at forsure gyllen til de marker, hvor lovgivningen kræver det.

Nedfældning ikke slået

Officielle forsøg både her i landet og i udlandet dokumenterer, at forsuring minimerer fordampning af NH3 fra gylle udlagt med slanger. Der er efterhånden også veldokumenterede forsøg, som viser et pænt merudbytte både i græs og i vintersæd ved at forsure gyllen. Forsuring er tilmed en billig måde at tilføre svovl til afgrøderne.

- Fordelen ved slangeudlægning i forhold til nedfældning i græsmarker er den større arbejdsbredde. Ses der bort fra det, er der forsøg, som viser et merudbytte ved at nedfælde gyllen. Det kan skyldes, at kløveren ikke er specielt glad for svovl, og at moderne nedfældere faktisk ikke skader græsset, forklarer Danny Pedersen og tilføjer:

- Specielt til tredje slæt græs, hvor temperaturen er høj, og hvor føret ofte er godt, ser nedfældning ud til at give et største udbytte end forsuret gylle, der er udlagt med slanger.

Interessant i vintersæd

For lovligt at kunne slangeudlægge tankforsuret gylle i græsmarker, skal gyllen forsures til et pH-niveau på seks eller derunder. Forsøg viser, at der allerede ved pH på 6,5 er en betydelig større kvælstoffordampning, og det er derfor vigtigt at komme helt ned på seks både for at overholde lovgivningen og for at udnytte kvælstoffet i gyllen.

- I 2012 har vi brugt fra tre til syv kilo svovlsyre pr. ton gylle for at sænke pH til et niveau under seks. Vi har også set, at der skal mindre svovlsyre til anden gang, en tank forsures. Det skyldes, at bundfald og kalkrester i bunden af tanken spiser noget af svovlsyren, første gang tanke forsures. Vi har også observeret, at gyllen er mere homogent og lettere at håndtere, når den er forsuret, siger Danny Pedersen.

Når der anvendes forsuret gylle i vintersæd, er der ingen krav til surhedsgraden, men med de nuværende kornpriser er der god økonomi i at forsure til et pH-niveau omkring seks. Falder kornet til 85 kroner pr. hkg, vil der fortsat være økonomi i forsurning, så afgrødens behov for svovl er dækket.