Udsigten til en uges godt og klart vejr i uge 46 gjorde, at Kristian Møller Sørensen var optimist med hensyn til at få taget kartoflerne på de sidste 15 hektar op. Normalt har han taget alle kartoflerne taget op den første november, men da Maskinbladet var på besøg 12. november mosede kartoffeloptageren sig stadig op og ned ad de lange lige agre i det midtjyske.

- Vi har stort set ikke haft tre sammenhængende dage uden regn, siden vi tog de første kartofler op først i september. Derfor har vi heller ikke på noget tidspunkt fået chancen for at tage kartoflerne på de bedste jorder, hvor jorden er lidt leret. Det betyder, at vi på cirka 15 hektar har været nødt til at bruge to traktorer til at trække optageren, fortæller Kristian Møller Sørensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udover at det giver nogle voldsomme spor i marken, går det også ud over udbyttet og kvaliteten, da det er svært at holde optageren i rækkerne, og desuden er der meget smuds i kartoflerne, når de tages op i vådt føre.

Så selvom Kristian Møller Sørensen kan glæde sig over et år med gode udbytter og en god afregning for kartoflerne, så bliver der en regning, der skal betales til næste år, når der skal etableres vårbyg på de opkørte marker.

Gode afregningspriser

Selvom høsten har været besværlig på grund af den megen regn, så kan Kristian Møller Sørensen glæde sig over gode udbytter i kartoflerne og gode afregningspriser på både kartofler og vårbyg.

- Vårbyggen skuffede og gav kun 55 hkg. Det er cirka ti procent mindre end normalt. Til gengæld har vi fået en god pris for den, fortæller Kristian Møller Sørensen.

- Halvdelen af vårbyggen er solgt som maltbyg for en gennemsnitspris på 172 kroner pr. hkg. Resten er til fremavl, og halvdelen af dette er solgt til 170 kroner pr. hkg, mens den resterende mængde endnu ikke er solgt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både udbytter og priser er også tilfredsstillende i kartoflerne. Med en à contopris på 210 øre og en forventet efterbetaling på 85 øre kan han se frem til at få 2,95 kroner pr. kilo stivelse. Og da stivelsesindholdet tilmed har været højt, regner Kristian Møller Sørensen med at høste for 30.000 kroner kartofler pr. hektar. Dertil kan han lægge hektartilskuddet og udligningsbeløbet for stivelse. Indtjeningen pr. hektar er dermed knap så høj som sidste år. Men betydeligt bedre end for to år siden, hvor indtjeningen var cirka 20.000 kroner plus tilskud, og dermed kunne der ikke genereres et overskud.

Høje udbytter

- Udbytterne har varieret meget i kartoflerne i år. I Aviala har vi vel høstet 300 tønder pr. hektar i gennemsnit, og i Saturna har udbyttet ligget på cirka 400 tønder pr. hektar. Til gengæld har udbyttet i Kuras været rigtig godt. Og selvom der skal meget til at hive udbyttet op fra 300 tønder på nogle af markerne, så vurderer jeg, at gennemsnitsudbyttet bliver på den gode side af 500 tønder pr. hektar, siger Kristian Møller Sørensen.

Så selvom han stadig manglede at tage kartofler op på 15 hektar den 12. november, så vurderer han, at han kan levere cirka 7.000 tønder mere, end han har kontrakt på til stivelsesfabrikken.

Afregningen på disse kartofler er ganske vist ikke så høj, som for de kartofler, han har kontrakt på. Men med en pris på 2,35 inklusiv efterbetaling giver de et godt bidrag til indtjeningen.

Sjovt at være planteavler

- Lige nu er det en hård kamp for at få de sidste kartofler i hus, og de våde forhold har gjort både høsten af vårbyggen og optagningen af kartoflerne rigtig drøj. Både fordi vi har været nervøse for, hvordan det skulle gå, og fordi regn konstant har afbrudt arbejdet. Kartofler er let fordærvelige. Derfor er det utroligt vigtigt, at de er tørre, når de bliver taget op. Det har selvsagt været svært at sikre i år, men heldigvis ser det ud til at være gået godt, siger Kristian Møller Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer dog, at han har haft et par læs, der har været for våde, da de blev lagt på lager. Dog har de kunnet redde ved at blæse i dem.

- De mange afbrydelser på grund af regn har også gjort, at vi ikke har haft ret mange sammenhængende perioder, hvor vi kunne få noget til side, og kapaciteten på optageren har været betydeligt lavere end normalt.

På trods af alt dette kan Kristian Møller Sørensen dog se tilbage på en sæson, hvor der ser ud til at være en god indtjening fra markbruget.

- Vi trænger efterhånden til en periode, hvor vi kan slappe af. Men når vi lige får pustet lidt ud igen, er jeg sikker på, at vi vil se tilbage på en sæson, hvor det trods den megen bøvl har været spændende. Og med udsigt til en god indtjening vil konklusionen helt sikkert være, at det er sjovt at være planteavler, og at de mange udfordringer gennem sæsonen har været det hele værd, siger Kristian Møller Sørensen.

Grangaard

Marlene og Kristian Møller Sørensen driver fra ejendommen Grangaard ved Silkeborg i alt 451 hektar, hvoraf de 169 er med kartofler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parret ejer selv 310 hektar, og forpagter de resterende 141 hektar. Alle 451 hektar kan vandes. Til det bruges 11 Fasterholt vandingsmaskiner med slangelængder fra 575 til 675 meter.

Læggekartoflerne opbevares i en gammel kostald, hvor de lagres i ti tønder kasser. Størstedelen af mel- og pulverkartoflerne leveres direkte til fabrikken. Dog kan 20 til 30 procent af avlen opbevares i en hal, hvor de ligger i tre meters højde. På den måde undgår Kristian Møller Sørensen at lægge så mange kartofler i kule på markerne.

Vårbyggen opbevares i to amerikanersiloer, der hver kan rumme 950 ton.

Markplan 2012                             Sort                                                                               Antal hektar

* Kartofler, mel                             Kuras (90 procent), Aviala (10 procent)               150

* Kartofler, pulver                        Saturna                                                                        3

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Kartofler, lægge                         Kuras, Aviala, Saturna                                            16

* Vårbyg, fremavl                         Columbus                                                                    132

* Vårbyg, malt  Quench                                                                                                      150

* Dyrket areal i alt                                                                                                              451