Tidligere var majs en perifer afgrøde på disse breddegrader, men den udvikling er vendt i løbet af de seneste 25 år. I 2012 bliver der dyrket over ti gange så meget majs som i 1988, og den høje afgrøde tegner sig med sine 200.000 hektar for knap 10 procent af det samlede danske dyrkningsareal.

- Dyrkningsarealet for majs vokser år for år, og i 2012 sætter majsdyrkningen derfor ny rekord. Jeg forventer endda, at vi i fremtiden vil se endnu mere majs dyrket i Danmark, siger Martin Mikkelsen, der er landskonsulent ved Videncentret for Landbrug, til vfl.dk .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Martin Mikkelsen skal årsagen til stigningen i arealet af den dyrkede majs findes to steder. Dels i udviklingen af robuste majssorter, der bedre kan tåle de danske vejrforhold, og dels i den stigende gennemsnitstemperatur her til lands.

På grund af det bedre majsvejr og den følgende hurtigere modning af afgrøden er man begyndt at bruge majs til andre formål end tidligere. Hvor majs før næsten udelukkende blev brugt som foder til kvæg, bliver det nu også brugt som foder til grise. Derudover er majsarealet øget, fordi der også anvendes noget majs til fremstilling af biogas, som primært eksporteres til Tyskland.