Miljøminister Ida Auken var onsdag inviteret til møde hos MI (Maskinhandler Indkøbsringen) i Vejle for at høre resultatet af BioCovers videreudvikling af SyreN. Hun kom imidlertid ikke, og hørte således ikke, hvordan forsuring af al gyllen i dansk landbrug vil kunne løse de aktuelle reduktionsmål for kvælstofudledning og mere til.

I tilgift vil det også kunne løse en del af den danske partikelforurening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsuringen af gyllen har allerede en dokumenteret miljøeffekt på et par tusinde ton kvælstof, som naturen ”spares for” med forsurings-systemerne.

- Men potentialet er langt større. Det er 39.000 ton N, hvilket er mere end randzoner, kvotebegrænsninger og vandplan III tilsammen opererer med, sagde Morten Toft, BioCover, på mødet.

Men der er endnu en miljøgevinst ved at forsure al gyllen, fordi det kan reducere partikelforureningen, sagde BioCover-direktøren.

- Ammoniakfordampningen fra landbruget er årsag til næsten 40 procent af de totale helbredsrelaterede omkostninger, fordi fordampningen af ammoniak omdannes til partikler i atmosfæren.

- Forsuringen stopper ammoniakfordampningen, og dermed vil forsuringsmetoden i betydelig grad kunne afhjælpe partikelforureningen. Partikelforureningen kan potentielt reduceres med mere end det samlede bidrag fra vejtrafikken, sagde Morten Toft.