Sæt 12 rækker kartofler ad gangen og rens dem efterfølgende med en 12 rækkers renser. Så har man ifølge Henning Thybo, Arnborg syd for Herning, løst to store problemer i kartoffelproduktionen.

Henning Thybo driver i alt 330 hektar, hvoraf knap halvdelen er med industrikartofler, og selv om landbrug er hans primære interesse, kan han ikke lade være med at udtænke nye løsninger, når han synes, processerne eller maskinerne ikke fungerer optimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest har han været opfinderen til en kartoffellægger, som nu er patentanmeldt og står klar til at blive produceret til andre kartoffelproducenter.

Sparer en uges arbejde

De problemer, kartoffellæggeren til 12 rækker er svaret på, er dels tidsforbruget.

- I dag har jeg er fire-rækket kartoffellægger, og det tager 10 til 11 dage at få alle kartoflerne i jorden i april. Med det vejrlig, vi har nu, skal vi have maskiner, så kartoflerne kan sættes, når vejret er til det, og med en lægger til 12 rækker og med en 15 ton tank kan jeg klare arbejdet på tre dage, siger Henning Thybo, om den ene af begrundelserne for at lave den hidtil største kartoffellægger på markedet.

- Det næste problem er rensningen. Det er vigtigt for udbyttet, at kartoflerne er rene, og det eneste virksomme middel til brug efter fremspiring er i dag Titus. Jeg håber virkelig, vi fortsat kan disponere over dette middel, men jeg kan med denne kartoffellægger være på forkant. For med en 12-rækket renser kan jeg reducere behandlingen med ukrudtsmiddel til én gang, og så kan jeg de efterfølgende to til tre gange nøjes med at køre med renseren.

- Selv om vi kører med GPS, skal lægger og renser passe sammen. GPS-modtageren sidder på taget af traktoren, og hvis der er ujævnheder, kan det i jordhøjde godt betyde udsving på op til 10-15 centimeter, og derfor kan man ikke køre med en renser til otte eller 12 rækker, hvis kartoflerne er sat med en lægger til fire rækker, selv om det er gjort med hjælp af GPS, lyder Henning Thybos erfaring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

60 procents besparelse

Hennings Thybos løsning giver en besparelse i planteværnsforbruget på cirka 60 procent, fordi den maskinelle rensning delvist kan erstatte sprøjtningen.

Dertil kommer en energibesparelse ved at kunne komme over 12 rækker ad gangen. Ganske vist er det større og tungere maskiner, der skal transporteres, men totalt kan regnes med et reduceret energiforbrug - også fordi der på læggemaskinen er monteret en tank til 12-15 ton læggekartofter, hvilket med industrikartofler betyder kartofler nok til cirka seks hektar.

Dermed er det en anseelig vægt, den nye maskine får i marken. Derfor skal det være en traktor på minimum 250 hk, der skal til for at trække maskinen og de otte oliemotorer, som skal køre samtidig.

Nyt system er patentanmeldt

For at en kartoffellægger til 12 rækker kan transporteres på vejene, har det været nødvendigt at udtænke et nyt system, så otte af lægge-skakterne kan klappes ind, hvorefter maskinen i transportstilling kun fylder 3,9 meter i bredden.

Dette er lykkedes ved, at de yderste 4 lægge-skakter i hver side kan drejes ind og derefter køres ind bag de midterste fire.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette indklapningssystem er unikt og er derfor patentanmeldt. Det tager cirka to minutter at skifte fra transportstilling, til læggesystemet er klar til brug i marken.

- Vi har valgt at bruge lægge-skakter, selv om der er nye systemer, men lægge-skakterne har været brugt i årevis og vist sig som et meget solidt system, siger Henning Thybo.

Skal produceres i Fasterholt

Læggemaskinen er blevet testet hos Henning Thybo her i foråret, og den står nu klar til produktion hos Fasterholt Maskinfabrik, hvor direktør Peter Flø Pedersen venter, at der er et marked for denne størrelse kartoffellægger.

- Den kan rationalisere arbejdet væsentligt og spare ukrudtsmidler. Derfor vil den have interesse både herhjemme og i udlandet, hvor jeg især venter, det er i Polen, andre østeuropæiske lande samt i Tyskland og Frankrig, der vil være interesse for denne størrelse lægger, siger Peter Flø Pedersen.

Prisen på den nye kartoffellægger har Fasterholt Maskinfabrik endnu ikke fastsat, da det også vil afhænge af interessen. Det ligger dog fast, at det bliver et pænt stykke over en million kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men køberen kan søge tilskud, fordi der er et markant reduceret forbrug af planteværn forbundet med investeringen, siger Peter Flø, der samtidig oplyser, at fristen for ansøgninger til investeringer fra miljøteknologiordningen er 17. september.

En million i tilskud

Det er ikke første gang, Henning Thybo har været i gang med at konstruere nye redskaber og processer.

Derfor har han etableret sit eget selskab, Thybo Maskinudvikling, så økonomien i opfindervirksomheden kan holdes adskilt fra landbrugsdriften.

Henning Thybo har gjort op, at der er brugt cirka 1.300 timer i udviklingen af kartoffellæggeren, og der er investeret i indkøb af en masse komponenter, jern med mere.

I forbindelse med udviklingen af kartoffellæggeren har han allieret sig med Fasterholt Maskinfabrik A/S og Arnborg Kleinsmedie A/S om at få konstrueret og fremstillet de dele, der kræver større værkstedskapacitet. For at idéen ikke skulle komme andre for øre, er alt arbejdet foregået i laden hos Henning Thybo, hvor en erfaren medarbejder fra Fasterholt Maskinfabrik har deltaget i udviklingen og forestået svejsearbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har fået midler fra Klynge Midt, der støtter udviklingsarbejder, som involverer flere virksomheder. Desuden er der bevilget godt en million kroner fra GUDP-midlerne til færdigudviklingen af kartoffellæggeren og en anden maskine, Henning Thybo har i støbeskeen. Desuden er Herning-firmaerne Wing Consult og MMarketing involveret i projektet.