De nye pesticidafgifter træder tidligst kraft ved årsskiftet, og det vil sandsynligvis mere end fordoble prisen på Stomp og Boxer, som traditionelt er fundamentet i ukrudtsbekæmpelse i vintersæd. DFF ser ud til at holde prisniveauet med en beskeden stigning, mens minimidler som Atlantis, Hussar, Monitor og Broadway bliver lidt billigere.

Uanset udsigterne til voldsomme prisstigninger på nogle af de midler, der hidtil har udgjort fundamentet ved bekæmpelse af ukrudt i vintersæd, bør afgifterne ikke føre til ændring af praksis. En målrettet bekæmpelse af ukrudt i vintersæd skal også i fremtiden ske i efteråret, skriver Søren Holmgren, planteavlskonsulent, Østdansk Landbrugsrådgivning, i en artikel i august-udgaven af Agrologisk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undgå resistens

Minimidlerne er effektive og billige - men sårbare overfor resistens. De bruges traditionelt som forårsopfølgning efter bekæmpelse med Boxer eller Stomp i efteråret, og den praksis, mener planteavlskonsulenten, bør fortsætte. Men de nye afgifter øger ønsket om at reducere forbruget af jordmidler samt i højere grad anvende de billigere minimidler.

Alle erfaringer fra udlandet viser imidlertid, at ensidig brug af minimidler giver øgede problemer med resistens, som i løbet af en årrække tvinger forbruget tilbage på jordmidlerne. Det vil desuden i nogle tilfælde gøre det umuligt at dyrke vintersæd på arealer med massive græsukrudtsproblemer.

Boxer, Stomp og DFF skal tidligt ud på fugtig bekvem jord. Den bedste effekt fås ved udbringning inden ukrudtets fremspiring. Hidtil har de fleste sprøjtet alle marker på en gang, når efterårssåningen var overstået. Men med væsentlig højere kemipriser vil for eksempel cirka 0,3 liter Stomp eller 0,5 liter Boxer pr. hektar svare til de cirka 70 kroner som egen sprøjtning typisk værdisættes til pr. hektar. Dermed bliver der bedre økonomi i at dele efterårssprøtningen ved tidlig såning end blot at øge dosis i de marker, som sprøjtes for sent, skriver Søren Holmgren i artiklen.

Læs hele artiklen om ukrudtsbekæmpelse af ukrudt i vintersæd i august-udgaven af Agrologisk, som udkom 10. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.