Scan-Sprayer er klar med nyt luftdysesystem, hvor et højt lufttryk skaber en dråbe og fastholder størrelsen på dråben - uanset væskemængde og fremkørselshastighed. Samtidigt sørger luftlukkeventiler på hver dyseholder for hurtig åbning og afbrydning af sprøjtevæsken i alle dyser på én gang.

- Dette system er ideelt i kombination med tilbehør som GPS-sektionskontrol -  den hurtige lukkefunktion forenkler betjeningen og forbedrer præcisionen, lyder det fra Scan Agros salgschef Finn Søndergaard, der tilføjer, at reaktionstiden på fem til syv meter gør Scan-Sprayer Injection velegnet til plet- og randbehandlinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dermed er der ingen ventetid eller behov for at udsprøjte ved sprøjtestart i forageren.

Systemet ligner til dels det, man kender fra andre sprøjter, men er ifølge Finn Søndergaard enklere i sin udformning.

- Vores system kører med et højere lufttryk, men med en lavere luftmængde. Det betyder, at vi kan nøjes med ret tynde rør til luften ud til dyserne og dermed en lettere konstruktion.

To indstillinger

Til gengæld er sprøjten knap så nøjsom med væsken, og Finn Søndergaard anslår, at man skal regne med et forbrug på 70 til 100 liter pr. hektar ved de mest almindelige afgrøder.

Med N-sensoren er der to indstillinger i sprøjteterminalen. En til sprøjtning, hvor det er den enkelte pumpe, der aktiveres og en til gødskning, hvor det er tankblandingen, der sendes ud til dyserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han regner med, at fabrikanterne af sensorer vil sørge for at få sat en ekstra kanal ind, så det bliver muligt at sprøjte med to forskellige midler i samme gang.

- I en tynd afgrøde er det nemt for ukrudtet at gro, og så skal der mere kemi til, mens der samtidigt skal skrues ned for svampemiddel på samme sted.

De to første sprøjter i den nye serie fra Scan Sprayer blev leveret i 2011 og med leveringen af en selvkørende SP60 til Kristian og Thomas Kjær ved Vrå i juni bliver det den tredje sprøjte, der kører i Danmark.