Der er så dejligt ude på landet. Men fra slutningen af februar er alle ikke lige enige i den holdning.

Gyllesæsonen står nemlig for døren, og det betyder, at godt 26 millioner tons gylle skal fordeles på de danske marker og hjælpe afgrøderne til at vokse sig store og stærke. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin Foodculture.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det høje tal er estimeret af Videncentret for Landbrug, men formentlig er der tale om endnu mere, eftersom gødning fra fjerkræ, heste og andre husdyr ikke er talt med.

Siden høsten har det ikke været tilladt at køre gylle ud, og derfor er gylletankene på de danske landbrug støt og roligt fyldt op, og de 26 millioner tons svarer omtrent til, hvad der er kommet i tankene hos landets svineproducenter og kvægavlere gennem de seneste ni måneder.

Tag hensyn til naboerne 

I Landbrug og Fødevarer opfordrer viceformand Henrik Frandsen landmændene til at være meget opmærksomme på sikkerheden og tage hensyn til naboerne.

- Der kan godt være nogen, der er fristet til at køre gylle ud på frosthårde marker, hvor man ikke laver dybe spor i jorden. Men hvis man gør det, skal man være meget opmærksom på, at gyllen ikke løber lige ned i et vandløb. Desuden er der grund til at mane til forsigtighed, når gyllen skal køres ud, så man undgår uheld, hvor store mængder løber ud i vandmiljøet, siger Henrik Frandsen og fortsætter:

- Og så vil jeg også gerne opfordre alle landmænd til at tage maksimalt hensyn til deres naboer, så man ikke kører gyllen ud, mens naboen holder konfirmation. Og det kan være en god ide at sende en sms, når man er på vej ud med gyllesprederen, så naboerne kan nå at tage lagnerne ind fra tørresnoren, siger Henrik Frandsen til Foodculture.dk.