GM-soja med gevinster til forbrugerne og majs, der kan modstå tørke, er på vej i USA.

De hidtil dyrkede genmodificerede afgrøder har været domineret af planter, der er tolerante over for ukrudtsmidler eller resistente over for insektangreb – egenskaber der først og fremmest er til gavn for landmænd.

Ingen af disse planter har egenskaber, der er til direkte gavn for forbrugerne. Denne situation ser nu ud til at ændre sig: 

Der er netop blevet godkendt en genmodificeret soja med ændret fedtsyresammensætning. Modifikationen nedsætter angiveligt dannelsen af de sundhedsskadelige transfedtsyrer, som dannes ved bl.a. friturestegning og bagning.  

Herudover er en genmodificeret soja med et forøget indhold af en omega-3 fedtsyre i øjeblikket til offentlig høring i USA.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Også til landmændene er der en interessant nyhed. Der er for nylig godkendt en genmodificeret majs, der skulle kunne modstå perioder med tørke.

Der er kun søgt om tilladelse til import og forarbejdning samt anvendelse til fødevarer og foder af de to genmodificerede soja samt majsen i EU. De skal med andre ord ikke dyrkes i EU – og dermed heller ikke i Danmark.