Finske Tume har udviklet en ny seksmeters såmaskine på basis af to tre-meters

Gemini 6000 er navnet på en nyudviklet seksmeters såmaskine fra finske Tume. Groft sagt består den nye model af to separate enheder på hver tre meter, der kan foldes sammen ved vejtransport.

Såmaskinen drives mekanisk, og de to tanke rummer 6.500 liter. Tume Gemini benytter sig af en såteknik med en fælles udmadning for såvel gødning som såsæd, og skær-trykket kan justeres fra 40 til 200 kg.

- Det handler om gennemprøvet teknik i den nye såmaskine, fortæller Magnus Ramberg, der er produktspecialist ved Agco AB.

Han mener, at det kombinerede så- og gødningsskær giver en fordel, idet hver sårække tildeles gødning, i stedet for at gødningen placeres i mellem rækkerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Gemini 6000 bygger på to styk Nova Combi såmaskiner, som er sat sammen. Og såteknikken har vist sig at fungere godt, idet vi for nylig vandt en maltkornskonkurrence med en Nova-maskine, fortæller Magnus Ramberg.

Foretrækker mekanisk såning

Der er flere grunde til at Tume foretrækker den mekaniske såteknik frem for den luftassisterede. Blandt andet mener man hos Tume, at kvaliteten af så-arbejdet ikke bliver bedre med luft, og at luft også er en mere kompliceret løsning.

- Desuden behøver traktoren ikke at køre med et højt og konstant omdrejningstal, når man vælger den mekaniske løsning. Og det sparer på brændstoffet, siger Magnus Ramberg.

Foldes på under et minut

Ved vejtransport er maskinen tre meter bred, men når man er ude på marken, foldes maskinen ud, ved at den bagerste enhed drejes rundt ved hjælp af hydraulik og transporthjulet. Da de to enheder ligger i forlængelse af hinanden centreres trækket ved en sideværts flytning. Hele operationen tager ifølge Tume 55 sekunder.

- Næsten alt styres fra kabinen. Det eneste, føreren skal gøre manuelt, er, at låse en transportsikring op, uddyber Magnus Ramberg.