Danske ærter er ikke kun sunde og næringsrige, de er formentlig også verdens bedste.

Danmark er storproducent af ærter, og det er der en grund til. For danske ærter har optimale vækstbetingelser takket været klimaet og landets placering på de nordlige breddegrader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I år forventer vi at høste cirka 10.000 tons ærter, og det er vi meget tilfredse med. Det har også været et ideelt ærtevejr indtil nu med temperaturer mellem 15-20 grader, ikke for megen nedbør og kun let skyet, udtaler administrerende direktør Carsten Aalund fra Frigodan, som producerer frosne ærter.

Danmark er det eneste land i verden, der har en bekendtgørelse om ærter. Den er med til at sikre ærternes kvalitet, samt at forbrugerne får den kvalitet, de efterspørger.

Bekendtgørelsen kræver nemlig, at færdigpakkede ærter eller blandinger med ærter, som sælges i Danmark, deklareres efter størrelse (ærternes diameter), tørstofindhold (AIS) og efter henholdsvis kvalitet 1 og 2.

Inddelingen i kvalitet 1 og 2 afhænger af, hvor længe ærterne har siddet på planterne, mens størrelsen på ærterne bestemmer, om de hører under kategorierne ekstra fine, fine, mellem fine og store søde.