- De tekniske løsninger er til stede, Infarm er parat, og miljøet har været klar længe.

Men vi må afvente en mere beredvillig finanssektor, så strukturudvikling og miljøinitiativer i erhvervet genstartes, sagde administrerende direktør i Infarm A/S, Allan Skovgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Infarm A/S er et selvstændigt aktieselskab i Grundfos koncernen, der udvikler, producerer og sælger miljøløsninger til animalsk produktion. Infarm har solgt i alt 150 anlæg – halvdelen til svineproducenter og halvdelen til mælkeproducenter. Cirka halvdelen af anlæggene er opstillet.

Stort potentiale – hvis bankerne vil

- Vores gylleforsuringsanlæg giver en mærkbar reduktion i udledningen af drivhusgasser, særligt metan og lattergas. Infarm A/S behandler allerede i dag cirka en procent af den danske gylle, dermed opnås en reduktion på 20.000 ton CO2 om året. Vi taler derfor om et markant CO2-reduktionspotentiale, både for landbrugsbranchen og i det nationale CO2-regnskab, forklarede Allan Skovgaard. Med de rette politiske initiativer kan miljøteknologi ifølge ham bidrage markant til reduktion af Danmarks miljø– og klimabelastning.

 - Hvis vi tager de 2.000 største bedrifter, der med 17 millioner ton gylle tegner sig for 43 procent af gylleproduktionen, så er der et vist potentiale i at forsure gyllen. Resultatet vil være, at udledningen af drivhusgas reduceres med over en million ton CO2-eq om året. Dertil kommer, at kvælstofudledningen potentielt kan reduceres med mere end 9.000 ton kvælstof om året. Hvis altså der kan skaffes finansiering til landbrugets udvikling, vurderede Allan Skovgaard.

Nødråb til administrationen

Udover problemer med finansieringen har miljøteknologien et problem af administrativ art, idet det ligger uklart, hvilke løsninger, der kan komme på kommunernes teknologiliste. Det gør det ikke nemt for kommunernes sagsbehandlere at vide hvilke miljøtiltag, der er skudsikre løsninger.

- Vi ønsker, at miljøløsninger skal godkendes i kommunerne på baggrund af ensartede testkriterier, at teknologilisten skal være obligatorisk i kommunernes sagsbehandling og at man tænker i sammenhængende miljøløsninger, for eksempel forsuring sammen med biogas, understregede Allan Skovgaard

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han efter efterlyste samtidig, at landmanden i langt højere grad godskrives sideeffekter ved brugen af miljøteknologi – herunder klimaeffekterne.

- Der er ikke råd til fejlinvesteringer, når dansk landbrug skal videreudvikles, fastslog han.