Hvis dine udbytter over en femårig periode ligger over normen, kan du ved udbyttedokumentation bringe mere handelsgødning ud. Det kan være med til at imødegå de stramninger i kvælstofudnyttelse, der er trådt i kraft.

I kølvandet på nye regler om højere kvælstofudnyttelse i husdyrgødning, er det en god idé at se nærmere på ens høstudbytter. Hvis du har et højere gennemsnitlig udbytte, end udbyttenormen viser, ligger der mere kvælstof i kvoten og venter på dig. Men det kræver, at du har høsttallene i orden, og at du får indberettet dem i tide, for at du får gavn af det. Hos Landbrugsrådgivning Syd har rådgiver Søren Wind gennemgået udbytter i kundernes regnskabstal. Det er denne faktor, som flere kan få gavn af.

- Jeg synes, det et sted, man bliver nødt til at fokusere på - for at få lov til at bruge lidt mere kvælstof. Det handler om at bruge reglerne, som de er tiltænkt. Der er ingen, der takker os for ikke at bruge de regler, som regeringen og folketinget laver til os. Og jo mere skruen bliver strammet i forhold til udbringning og kvælstofeffektivitet, jo mere bliver det relevant, siger han.

Vi har i fire planperioder kørt med den optimale kvælstofkvote, men det vender nu

Søren Wind, Landbrugsrådgivning Syd

De nye regler om kvælstofeffektivitet i husdyrgødning stiger med fem procentpoint for både svine- og kvæggyllen, så det stiger fra henholdsvis 75 til 80 procent og 70 til 75 procent i udnyttelsesgraden. I dybstrøelse er det steget fra 45 til 50 procent og for dybstrøelse fra fjerkræ er stigningen fra 15 til 60 procent.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind