Lyt til artiklen:

Erfa-grupper skal fremme præcisionssprøjtning

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Karsten B. Madsen, ejer af Kiersminde, har i næsten 40 år kørt på de samme marker ved Haderslev. Indtil nu har han tildelt kemi og gødning på traditionel vis, men næste år bliver det anderledes. Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

- Jeg bliver en del af en erfa-gruppe på 11 medlemmer, hvor vi samarbejder. Vi sætter os nogle personlige mål for præcisionsplanteværn i 2021. Jeg glæder mig til at se, om jeg oplever nogen forskel i, hvordan udbytterne bliver, og hvor ensartede marker jeg får, fortæller Karsten B. Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mod på ny teknologi

Erfa-gruppen i Sønderjylland er en del af projektet Ambitiøs anvendelse af præcisionssprøjtning, hvor Seges, SLF og landmændene samarbejder. Som udgangspunkt er det planen at anvende de teknologier, som den enkelte landmand allerede har. Hvis der er behov for at foretage opdateringer og tilpasninger af teknikken kan maskin- og teknikleverandører inddrages.

Karsten B. Madsen fortæller at netop muligheden for samarbejde og sparring har givet ham mod på at afprøve ny teknologi med digitale tildelingskort til terminalen.

- Vi håber eksempelvis på at kunne undgå lejesæd, når vi udbringer vækstreguleringsmidler i lavninger, hvor der er vand og kvælstof nok. Og så håber jeg på en mere optimal fordeling af svampemidlerne. Det er en god sikkerhed for mig, at både Seges og SLF er med og kan hjælpe med rådgivning, og så vil jeg bruge min faste maskinleverandør til spørgsmål og udfordringer med det tekniske, siger Karsten B. Madsen.

Jeg glæder mig til at se, om jeg oplever nogen forskel i, hvordan udbytterne bliver, og hvor ensartede marker jeg får

Karsten B. Madsen, landmand

Stille og roligt frem

Danmarks statistik fremlagde i efteråret 2020 tal for udbredelsen af præcisionslandbrug i Danmark. Det viser, at præcisionslandbrug fortsat vinder frem, men det går inden for nogle teknologier støt og roligt. Otte procent af bedriftsejerne svarer ja til, at de anvender satellitkort, og det er især de unge, som tager teknologien til sig. 60 procent af bedriftsejerne under 40 anvender præcisionsteknologi. Dette tal dækker også over sektionsvis afblændinger, som mindsker overlap.

Et billede, som man på landbrugets innovationscenter, Seges kan genkende. Det er her man udvikler nogle af de mest populære programmer til tildelingskort, eksempelvis CropManager. Her oplever både konsulenter og udviklere dog, at de meget interesserede kan være i alle aldersgrupper, men også at det både kan være unge og erfarne landmænd der tøver med at gøre præcisionslandbrug til en del af hverdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad kræver det?

- De står med en overvejelse som eksempelvis kan være "Hvad kræver det af ressourcer at komme i gang, både tidsmæssigt og økonomisk? Og virker det nu som det skal?", siger Marian Damsgaard Thorsted, der er specialkonsulent i planteværn og en af rådgiverne i projekt Ambitiøs anvendelse af præcisionssprøjtning. Hun tror på, at det tætte samarbejde kan gøre en forskel.

- At vi har både landmanden, rådgiveren, og os som softwareudvikleren med i samme projekt er en stor fordel. For det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at komme videre, og at vi også får maskinleverandører og teknikkyndige på banen, hvis noget ikke lykkes i første omgang. Vi ved, at præcisionsjordbrug kan lette nogle arbejdsgange og gøre en forskel for både bundlinjen og miljøet, og derfor glæder jeg mig til at hjælpe de deltagende landmænd i at nå deres målsætninger for 2021, siger hun.