Både konventionel og økologisk dyrkning af vinterraps udfordres af rapsjordlopper. Nu tester økologerne muligheden for at bekæmpe loppen med rovbiller, som bringes ud på marken med en drone.

Solskinsdag i september og en drone patruljerer over en nyfremspiret vinterrapsmark på Sydfyn. Dronen flyver i 10 meters højde og en lille sort sky omkring dronen afslører, at den spreder et eller andet. Den flyver frem og tilbage i baner med 10 meters afstand. I dette tilfælde er det rovbiller, den spreder. Rovbiller, som gerne skal spise løs af de æg, som rapsjordlopper, der har indtaget marken, lægger omkring de nyfremspirede rapsplanter.

Spredningen af rovbiller går hurtigt, og dronens regelmæssige baner hen over rapsmarken tyder på, at den ikke er manuelt styret af manden med den gule vest i markkanten. Og ganske rigtigt, da dronen er forprogrammeret som en robotstøvsuger.

Udover nyttedyr kunne det også være svampe og mikroorganismer, vi kan sprede med dronen

Anders Petersen, Ecobotix

- Forskellige skadedyr kræver forskellige løsninger, og det er derfor nødvendigt at kunne sprede forskellige arter af nyttedyr i såvel voksen- og larvestadium. Spektret af nyttedyr, der anvendes til biologisk bekæmpelse, spænder vidt fra rovbiller, rovtæger og mider til mariehøns og snyltehvepse, forklarer Anders Petersen, som er opfinder og direktør i firmaet Ecobotix.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind