Marginalerne er ofte små i planteavlen, og derfor skal der en gennemtænkt maskinstrategi til for ikke at ende med impulsive maskinkøb, der æder overskuddet.

Marginalerne i planteavlen er oftest ikke større end, der ikke skal meget til, før overskuddet bliver sat over styr. Et af stederne, det er oplagt at se på, når man gennemgår sin økonomi, er maskinomkostningerne. Hos rådgivningsvirksomheden Velas har planteavlskonsulent Daniel Rosenkilde Damhus stor erfaring med vejledning af bedrifter, der ønsker at tage deres maskinøkonomi op til revision.

- Det en god idé at få lavet en maskinanalyse og strategi for, hvilken retning man gerne vil i. Jo færre maskiner, man kan have i forhold til det arbejde, man skal have udført, jo bedre, da udstyret får lov at køre flere timer, siger han.

Jo færre maskiner, man kan have i forhold til det arbejde, man skal have udført, jo bedre, da udstyret får lov at køre flere timer

Daniel Rosenkilde Damhus

Sammen med sine kolleger i Velas laver han fraktilanalyser også kaldt benchmarking. Det bliver brugt som et screeningsværktøj, der hurtigt afgør, om maskinøkonomien på ens bedrift er god, dårlig eller gennemsnitlig. En maskinanalyse bliver derefter brugt til at dykke dybere ned i tallene og finde årsager og forbedringsmuligheder.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind