Ved at holde marken grøn hele året passer du bedst på de vigtige mikroorganismer, der gavner frugtbarheden.

På Ole Jakobsens bedrift Feldbjerggaard ved Vildbjerg er efterafgrøder blevet en helt naturlig del af årets gang med hovedafgrøderne og som en del af landmandens princip om at holde markerne grønne hele året og holde jorden i gang med at skabe en god mikrobiologi, der sikrer opbygning af kulstof og humus.

- Populært sagt kan man sige, at der på græsmarkerne, hvor mine køer går, er 10 gange større masse af mikrobiel aktivitet under jorden, end massen af dyr, der græsser over jorden, siger Ole Jakobsen.

Mikroorganismerne nedbryder alt, og det stabile organiske materiale består af henfald af mikroorganismerne

Ole Jakobsen, økologisk landmand

Han har igennem mange år arbejdet som rådgiver og har samtidig drevet sin bedrift først som konventionelt landbrug og fra 2007 som økologisk plante- og kvægbedrift. Gennem arbejdet har han lært en del om jorden og den biologi, der ligger og arbejder under overfladen. Han nævner, at den normale opfattelse er, at de døde planterester bliver nedbrudt, hvor en del bliver til CO2 og noget bliver til stabilt organisk materiale.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind